Міністри оборони Білорусі та України провели телефонну розмову

15:58, 14.02.2022

Мілітарні міністри спробували під час телефонної розмови знайти спільну мову. (Фото: Міноборони України)

Олексій Резніков та Віктор Хренін, міністри оборони України та Білорусі, провели телефонну розмову: сторони домовилися відправити аташе на навчання.

 

Так, Білорусь направить аташе на навчання  ЗСУ "Заметіль-2022", а Україна - на "Союзну рішучість-2022".

 

Як інформує УМ, про це 14 лютого повідомила пресслужба Міноборони.

 

Вказується, що розмова відбулася для відновлення атмосфери діалогів, зниження градусів публічних заяв, а також забезпечення безпеки в регіоні. Міністри обговорили питання реалізації заходів щодо підвищення довіри та прозорості під час проведення навчань поруч із кордонами.

 

Резніков повідомив Хреніну хід проведення масштабних навчань "Заметіль-2022", які мають оборонний характер. Сторони домовилися, що аташе з питань оборони з Білорусі прибуде на українські навчання "Заметіль", а український аташе до Білорусі на "Союзну рішучість 2022", які проводять спільно з Росією.

 

"Я неодноразово наголошував, що відносини між українським і білоруським народами особливі. Наші почуття дуже теплі. Якісь загрози чи провокації з боку України щодо Білорусі виключені, це просто неможливо. Віктор Геннадійович також запевнив мене у відсутності ризиків і загроз для України з території Республіки Білорусь", — заявив Резніков за підсумками переговорів.

 

У Міноборони Білорусі заявили, що під час розмови сторони обговорили питання стану співпраці у військовій сфері. Хренін наголосив, що український народ є братерським для Білорусі.

 

Політичні експерти констатують, що сам факт цієї розмови – це неабиякий прорив.

 

Нагадаємо, що на навчаннях "Спільна рішучість-2022" вперше відпрацюють знищення української армії. Україна проходитиме під назвою "Республіка Дніпровія". Вони продовжаться до 20 лютого.

 

Українські навчання "Заметіль-2022" стартували 9 лютого, вони охоплять певні райони по всій країні.

 

Як повідомляла УМ, Олександр Лукашенко, самопроголошений президент Білорусі, заявив, що лише їм із президентом Росії Володимиром Путіним вирішувати, коли війська РФ покинуть територію Білорусі.