Джонсон: наступні кілька днів будуть для України найнебезпечніші

15:14, 10.02.2022

Прем’єр-міністр Великобританії Борис Джонсон застеріг, що наступні кілька днів будуть найнебезпечнішими для України на тлі російської агресії

Прем'єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон заявив, що наступні кілька днів будуть найнебезпечнішим моментом на тлі загрози вторгнення Росії в Україну.


Як інформує Україна молода, про це він повідомив на пресконференції з генсеком НАТО Йенсом Столтенбергом, пише Sky News.


«Чесно кажучи, я не думаю, що рішення ще не прийняте, але це не означає, що неможливо, що дуже скоро може статися щось катастрофічне. Наші розвіддані, боюся сказати, залишаються похмурими. Ми бачимо накопичення величезної кількості тактичних батальйонних груп на кордоні з Україною», — наголосив він. 


Джонсон додав, що наступні декілька днів стануть найбільш небезпечним моментом у цій кризі європейської безпеки за декілька десятиліть, і ми маємо це розуміти. 


Він наголосив, що комбінація санкцій та військового рішення плюс дипломатії – це те, що потрібно робити.


ЗМІ відзначає, що ця заява прозвучала після спроби президента Франції Емманюеля Макрона виступити посередником у конфлікті. На відміну від лідерів США та Британії Макрон заявив, що російське вторгнення є малоймовірним.


Зазначається, що під час візиту Джонсона до НАТО міністр закордонних справ Британії Ліз Трасс провела перемовини у Москві та заявила міністру закордонних справ РФ Сергію Лаврову, що «війна в Україні стане катастрофою для росіян, українців та для європейської безпеки».


У відповідь на заяву Трасс Лавров заявив, що не розуміє, чому Британія стурбована навчаннями в Білорусі, а також, що Захід, нібито, використовує президента України Зеленського як свій інструмент.


Повідомляється, що міністр оборони Британії Бен Воллес також прокоментував останні події. Зокрема він заявив Times Radio, що все, що робить Британія, це «намагається захищати суверенне право країн обирати їхніх союзників та альянси, неважливо, чи країна є членом НАТО, чи ні».


Як повідомляла УМ, прем'єр -міністр Великобританії Борис Джонсон провів із президентом Росії Володимиром Путіним переговори в телефонному режимі та особисто попередив його  про «трагічний прорахунок» щодо України.