У Білому домі схвалили додаткову допомогу для України

09:27, 08.01.2022

Адміністрація президента США направить додатковий пакет військової допомоги для України

Адміністрація президента США Джо Байдена підготувала новий пакет військової допомоги для України, що стане додатком до попередньої, що вже надходить у Київ.

 

Як інформує Украна молода, про це повідомив американський телеканал NBC.

 

«Українські чиновники вважають, що ракети класу "земля-повітря" Stinger допоможуть військовим захистити країну від низьколітаючих російських гелікоптерів і безпілотників»,— йдеться у матеріалі.

 

Наразі адміністрація Джо Байдена готується до переговорів з Росією, що маються відбутися наступного тижня. 

 

Представник адміністрації Байдена повідомив, що у разі готовності Росії до конструктиву, офіційні особи США готові обговорити спільне скорочення озброєнь та зафіксувати кількість військових навчань у Східній Європі. Також на переговорах сторони можуть обговорити масштаби військових навчань, що проводяться обома країнами. 

 

Однак адміністрація США, як кажуть чиновники, готова попередити Росію про те, що у разі нового нападу на Україну, американська сторона допоможе українським військовим, а також підтримає розширення військової присутності НАТО у Східній Європі. 

 

За словами чиновників, США готові до безпрецедентних санкцій на випадок вторгнення Росії в Україну, але водночас вивчають засоби розрядки напруженості у відносинах з Кремлем та "складають список варіантів зміни силових структур у Європі для обговорення з Росією". При цьому вони зазначають, що у разі будь-якої зміни військової присутності США в Європі, Росії доведеться вжити еквівалентних заходів зі скорочення своїх сил, і відведення російських військ від кордонів України буде недостатньо.

 

Як відомо: у грудні 2021 року помічник президента США з національної безпеки Джейк Салліванзаявив , що США готують нові розширені пакети військової допомоги Україні на тлі заяв про загрозу нападу з боку Росії.

 

Тимчасово повірена у справах США в Україні Крістіна Квін заявила,  що у разі посилення агресії Росія проти України Штати готові виділити додаткове озброєння.

 

15 грудня Конгрес США схвалив законопроєкт про оборонний бюджет, що передбачає виділення близько 770 мільярдів доларів на фінансування програм національної оборони країни. Зокрема, оборонний бюджет США передбачає збільшену до 300 мільйонів доларів безпекову допомогу Україні, у тому числі 75 млн доларів — на летальне озброєння.

 

За рішенням Джо Байдена США виділили Україні дострокову військову допомогу на 60 мільйонів доларів. План передбачав надання протитанкових систем Javelin та інших видів озброєнь. 

 

10 жовтня у міжнародний аеропорт "Бориспіль" прибула перша партія безпекової допомоги для України від США. 

 

18 жовтня Україна отримала другий вантаж  , 22 жовтня —отримала  третю партію, а 14 листопада — четверту партію технічної допомоги  для Збройних сил в рамках додаткової допомоги у сфері безпеки.

 

23 листопада два патрульні катери типу від США на борту судна "Ocean Grand" прибули до торговельного порту в Одесі. Кожен катер має 8 відсіків, завдовжки 34 метри, важить 150 тонн та розвиває швидкість до 30 вузлів. Таке судно може перебувати в морі без підкріплення до 5 днів. Штат на катері – 20 військовослужбовців, з яких 3 офіцери. Додатково екіпаж може перевозити ще 4 людини. Також на кожному з катерів є 25-міліметрова артилерійська установка та кулемети Калашникова, які встановлюються на бронетранспортер. 

 

31 серпня, Сполучені Штати Америки пообіцяли виділити до $60 мільйонів військової допомоги Україні. У повідомленні Конгресу адміністрація Байдена заявила, що пакет допомоги Україні необхідний через «значне збільшення російської військової активності вздовж її кордону», а також через мінометні обстріли й порушення режиму припинення вогню на Донбасі.

 

Як повідомляла УМ, керівники дипломатичних відомств Німеччини і США запевнили у своїй спільній підтримці України на тлі побоювань щодо нового російського вторгнення.