Путін вважає що запуск Північного потоку-2 принесе Україні позитивні наслідки

09:10, 25.12.2021

Лідер країни- агресора Путін вважає, що запуск Північного потоку2 позитивно вплине на економіку України

Запуск “Північного потоку-2”, вважає президент РФ Володимир Путін, позитивно вплине на економіку України, адже дасть змогу знизити ціну блакитного палива на спотовому ринку Європи, звідки країна закуповує для себе газ. 

 

Як інформує Україна молода,  про це він сказав на спільному засіданні Державної ради та Ради при президенті з науки та освіти.

 

"З приводу "Північного потоку 2" - це ще й безглуздо - для тих, хто не дає можливості працювати цій системі, тому що додаткове надходження обсягів газу на європейський ринок, безумовно, знизило б ціну на біржі, на споті", - сказав Путін.— А оскільки багато країн, до речі, говорячи, включаючи ту ж Україну, яка залежить від споту сьогодні (це їхній власний вибір був, вони не хочуть у нас купувати безпосередньо) - і для них ціна впала б - і суттєво. Просто самі собі підрізають сук, на якому сидять. Це дивно, але гаразд, це їхній вибір. Не ми ж придумали, це вони придумали", - додав президент Росії.

 

За словами Путіна, Польща відсунула Росію від управління газопроводом Ямал-Європа, що могло призвести до нинішніх кризових явищ на європейському ринку.

 

«Тепер ще зупинили в аверсному режимі рух газу по "Ямалу-Європі". У нас, до речі, там 45% належить "Газпрому". Але нас польська сторона відсунула від управління цією системою. Ну самі так керують: одні споживачі не замовляють додатковий обсяг газу, а інші взяли - у реверсному режимі, у зворотний бік запустили - наш газ, власне кажучи»,- додав він.

 

Президент Російської Федерації Володимир Путін назвав однією зі складових зростання спотових цін на газ, яке наразі спостерігається в Європі, попит з боку України.

 

21 грудня спотова ціна газу в Європі перевищила рекордні 2,2 тисячі доларів за тисячу кубометрів на тлі інформації про зупинку та розворот у реверс газопроводу "Ямал-Європа", а також падіння вітрогенерації в регіоні.

 

У листопаді та грудні російський "Газпром" часто переривав транзит палива газопроводом "Ямал-Європа", через що він переходить у реверсний режим – газ йде із заходу на схід.

 

Рівень запасів газу в підземних сховищах Європи зменшився до 59,57% від їх максимальної місткості – це на 16,3 в.п. нижче за середнє значення за останні п'ять років.

 

Як повідомляла УМ, президенти України та РФ планують провести телефонну розмову напередодні Нового року.