Президенти України та РФ проведуть телефонну розмову до Нового року

19:29, 24.12.2021

Зеленський та Путін поговорять по телефону до кінця року.

Володимир Зеленський та Володимир Путін планують зідзвонитися до кінця цього року. Про це свідчить план 10 кроків по Донбасу, що з'явився у розпорядженні Комерсанта.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє  видання «Комерсант»

 

Зеленський налаштований на діалог із Путіним для врегулювання ситуації на Сході.

 

В одному з пунктів плану йдеться, шо український лідер планує підняти такі теми під час розмови:

—підтримку повернення до режиму припинення вогню з 10 грудня 2021 року;

—заяви двох президентів після їхньої телефонної розмови про деескалацію навколо кордонів України;

—сприяння проведенню "новорічного/різдвяного" взаємного звільнення та обміну утримуваних у зв'язку з конфліктом осіб;

—визначення уповноважених двох президентів для початку переговорів щодо продовження транзиту російського газу після 2024 року.

 

Після проведення телефонної розмови планується почати підготовку та погодження порядку денного та підсумкових документів у рамках підготовки зустрічі президента України та РФ, а також організувати саму зустріч.

 

Нагадаємо, 1 грудня під час щорічного послання до Верховної Ради Володимир Зеленський заявив, що хоче прямих переговорів із Путіним, оскільки це єдиний спосіб урегулювати конфлікт на Донбасі. У свою чергу в Москві висунули Україні свої умови.

 

Лідер України казав, що сподівається на повернення окупованого Криму. Прес-секретар Володимира Путіна Дмитро Пєсков у відповідь на це заявив, що така риторика Києва не наближає прямі переговори двох країн.

 

16 грудня речник російського лідера Дмитро Пєсков заявив, що Володимир Путін відкритий для діалогу з президентом України. Пєсков зазначив, що зараз російсько-українські контакти підтримуються на рівні представників, у тому числі з боку Росії – Дмитром Козаком, заступником глави адміністрації президента.

 

Як інформує УМ, Москва вимагає від країн Заходу не лише не приймати до НАТО Україну і Грузію, але й навіть відмовитися від проведення військових навчань на певній відстані від кордонів Росії та країн НАТО.