МОУ скоротить перелік професій, які зобов’язують жінок ставати на військовий облік

11:23, 24.12.2021

На військовий облік українські жінки певних професій повинні стати до кінця 2024 року. (Фото: Фейсбук Олександр Завітневич)

Міністерство оборони скоротить список професій та спеціалізацій, за яким жінки повинні стати на військовий облік.

 

Як інформує УМ, про це повідомив Голова Комітету Верховної Ради з питань нацбезпеки, оборони та розвідки Олександр Завітневич у Фейсбуці.

 

За словами політика, закон ухвалили ще навесні 2021 року. Він передбачає, що жінки, які мають спеціальність і (або) професію, споріднену з відповідною військово-обліковою спеціальністю і придатні до проходження військової служби за станом здоровʼя та віком, беруться на облік військовозобовʼязаних.

 

Олександр Завітневич зазначив, що цей список зараз достатньо великий — його необхідно скоротити. Відповідне рішення уже погодили з очільником Міноборони Олексієм Резніковим.

 

«Там є професії, які справді не знадобляться Збройним силам та іншим військовим формуванням. Але сама ініціатива правильна, країна повинна знати свої резерви, ми повинні бути готовими, бо ситуація зобов’язує», — зазначив голова комітету.

 

Із 17 грудня в Україні розширили перелік професій, що зобовʼязує жінок (від 18 до 60 років) стати на обовʼязковий військовий облік. Серед професій, які потрапили під обовʼязковий військовий облік, — програмісти, лікарі, юристи, журналісти, музиканти, соціальні працівники, бухгалтери, працівники ресторанів, готелів і понад 100 інших.

 

У Міноборони не розʼяснили процедуру взяття жінок на облік у військкомати, але радниця заступника міністра оборони Наталія Воронкова заявила, що алгоритм розроблять до кінця року.

 

Як повідомляла УМ, в Міністерстві оборони України надали роз'яснення  процедури постановки на військовий облік українських жінок.