На польському кордоні мігранти вчергове намагалися прорвати «стіну»

11:49, 23.11.2021

На польсько-білоруському кордоні знову неспокійно "завдячуючи" настирним мігрантам. (Фото: Прикордонна служба Польщі.)

У понеділок, 22 листопада на польсько-білоруському кордоні, зафіксовано чергову спробу прориву кордону групою мігрантів кількістю до 50 осіб.

 

Як інформує УМ, за даними Прикордонної служби та міністерства національної оборони РП, група з 50 мігрантів намагалася прорватися до Польщі на відрізку кордону в районі населеного пункту Бяловежа.

 

«На ділянці, що охороняється прикордонною заставою в Бяловежі, кордон намагалися перетнути 50 агресивно налаштованих іноземців», - йдеться у повідомленні польських прикордонників.

 

Водночас, міноборони Польщі розмістило 23 листопада у Твітері відповідний відеоролик, на якому видно спробу нелегалів перетнути кордон. Дії мігрантів активно підтримувалися білоруськими силовиками, які сліпили польські служби лазерами та прожекторами.

 

За даними польських прикордонників, учора, 22 листопада, на польсько-білоруському кордоні зафіксовано загалом 174 спроби його незаконного перетину. Щодо 66 іноземців прикордонники видали постанови щодо залишення території Польщі.

 

Як повідомила поліція Підляського воєводства, за минулу добу поліцейські затримали шістьох осіб за сприяння мігрантам у перетині кордону. Зокрема, затримано громадян Узбекистану, Казахстану, Шрі-Ланки та Польщі. Кур'єри намагалися перевезти у західному напрямку 23 мігрантів.

 

Міністр національної оборони Польщі Маріуш Камінський в ефірі Polsat News заявив, що білоруські служби продовжують здійснювати провокації на кордоні, аби викликати реакцію з польського боку у вигляді “першого пострілу”. Він додав, що польські силовики не дадуть себе спровокувати, і пострілів не буде.

 

Речник міністра-координатора з питань спецслужб Польщі Станіслав Жарин написав у Твітері, що поява в понеділок на білорусько-польському кордоні російського політика, депутата Держдуми РФ Віталія Мілонова, який на камеру звинувачував поляків у розпалюванні кризи й антигуманних діях на кордоні, є “черговим проявом підтримки Росією режиму Лукашенка, який веде операцію проти Польщі”.

 

Криза на польсько-білоруському кордоні триває від серпня. Відтоді у Польщі зафіксовано понад 36 тисяч спроб нелегально перетнути кордон. Польща та країни Балтії звинувачують Білорусь і Росію у гібридній агресії із застосуванням штучно створеного міграційного потоку.

 

Від початку вересня на польсько-білоруському кордоні діє надзвичайний стан. Варшава планує збудувати до середини 2022 року на лінії кордону з РБ загородження заввишки понад 5 метрів.

 

Як повідомляла УМ,нелегальні мігранти не полишили спроб штурмувати польський кордон – вони намагаються перетнути його, але роблять це дещо іншими методами, ніж раніше.