На Буковині жителі села перекрили дорогу через відключення газу

10:37, 22.11.2021

Буковинські протестувальники перекрили дорогу. (Фото: Суспільне)

У Чернівецької області близько 50 жителів села Банилів 22 листопада перекрили дорогу: вони вимагають відремонтувати газопровід Джурів-Банилів, який минулоріч зруйнував паводок. Наразі вдома у людей немає газу.

 

Як інформує УМ, про це в понеділок мешканці села повідомили у ЗМІ.

 

Люди перекрили дорогу на двох ділянках, з 8:00 22 листопада вони безперервно ходять пішохідними переходами. Пропускають машини швидкої.

 

За словами місцевої жительки Галини Григоряк, перекривають дорогу, бо через відсутність газу вдома холодно.

 

"Це проблема шести сіл. Уже зимовий період, а люди без газу. Його обіцяють до нового року. У хатах та школах холодно, всі села мерзнуть. У кімнаті вмикаю камін, а якщо готую їсти, то відключаю, щоб не було перевантаження електромережі", — розповідає жінка.

 

Влітку газ місцевим жителям подавали через тимчасовий газопровід. Він придатний лише для використання у теплу пору, бо зі зниженням температури тиск в ньому падає.

 

12 листопада стало відомо, що у селі Банилів від газу відключили 650 домогосподарств. Загалом у Банилові понад чотири тисячі споживачів газу. Ще стільки ж у п'яти селах Банилівської громади. Раніше постачання вже відключили у жителів сіл Бережонка, Бережниця та Коритне.

 

Наприкінці жовтня цього року уряд виділив майже 9 мільйонів гривень на відновлення газопроводу "Джурів-Банилів". Заступник голови ОДА Богдан Ковалюк сказав, що відновити провід мають до кінця листопада.

 

У червні 2020 року паводкова хвиля пошкодила газопровід "Джурів-Банилів", який обслуговував шість населених пунктів. Газ подавали тимчасовим газопроводом, який за гроші компанії побудувало підприємство "Чернівцігаз".

 

Голова правління компанії Віктор Горда сказав, що тимчасовим газопроводом можна користуватись допоки добова температура не опуститься до менш як п'ять градусів.

 

У громаді на Буковині через відсутність газу в школі продовжили дистанційне навчання.

 

Як повідомляла УМ, неподалік Франківська, у селі Клузів на Прикарпатті, 8 червня сталася аварія на газопроводі «Угерсько-Івано-Франківськ-Чернівці».