Останній кошовий отаман Запорізької Січі Петро Калнишевський помер 217 років тому

14:29, 12.11.2021

Петро Калнишевський 27 років відбував покарання на Соловках. (Фото: колаж)

13 листопада 1803 р. на 113 році життя помер Петро Калнишевський - останній кошовий отаман Запорізької Січі. Він був ув'язнений і відправлений на Соловки Катериною ІІ.

 

Про це у п'ятницю нагадує Україна молода.

 

Останній кошовий отаман Запорізької Січі Петро Калнишевський народився 20 червня 1690 р. (за іншими джерелами - в липні 1690 чи 1691 р.).

 

Петро Калнишевський (Калниш) - постать значуща і яскрава. Він залишив глибокий слід в історії України. Його мала батьківщина - село Пустовійтівка (нині Роменського району Сумської області).

 

Перші відомості про Петра Калнишевського датуються 1754 роком, коли йому вже було за 50 років. З нечисленних джерел відомо, що він був освіченою, як на той час, людиною, мав великий потяг до книг, любив їх читати. Був глибоко віруючою людиною і багато допомагав церквам і монастирям України. За своє життя він лише особистим коштом спорудив з десяток церков на Роменщині, у Києві, на Запоріжжі, робив їм щедрі дари.

 

Цей фантастичний українець прожив майже 113 років.

 

За військові заслуги у віці 80 років він отримав звання генерал-лейтенанта. Але після рішення російської цариці ліквідувати Військо Запорізьке, хвацького вояка ув’язнили.

 

І не просто ув’язнили, а відправили довічно на Соловки, до однойменного монастиря-тюрми.

 

І було йому тоді 86 років.

 

При цьому тримали його у нелюдських умовах, щоб скоріше помер і всі про нього забули.

 

А він все ніяк не помирав. Коли його переводили з одного каземату до іншого, «залишилося в камері більше як на два аршини нечистот. Просидівши в тюрмі такий довгий час, він здичавів, став похмурий і втратив зір; в нього, як у звіра, виросли великі нігті, довга борода і весь одяг на ньому, каптан з ґудзиками розпався на лахміття і звалювався з плечей».

 

Коли йому виповнилося 110 років, вийшов указ вже нового царя про його помилування.Але йти йому вже було нікуди, тож залишився він при монастирі. Бо вже майже чверть століття провів у його стінах. Похований був на головному подвір’ї Соловецького монастиря у віці 113 років.

 

У 2004 році у тому ж монастирі незламному українцеві поставили пам’ятник. В Україні на його честь названі вулиці, пам’ятні знаки, срібні пам’ятні монети та навіть військові підрозділи. У 2008 році Українська православна церква Київського патріархату приєднала його до лику святих.

 

Цей наш славетний предок жив у трьох (!) століттях: сімнадцятому, вісімнадцятому та дев’ятнадцятому.

 

Як повідомляла УМ, 11 листопада виповнюється 102 роки від дня народження Ольги Кусенко - видатної української актриси, народної артистки УРСР і СРСР, лауреатки Державної премії СРСР, премією імені М. Заньковецької нагороджена посмертно (1919-1997).