Лукашенку не дозволять залякати Захід погрозами перекрити газ – ЄС

15:21, 11.11.2021

Лукашенко шантажує Захід перекриттям газопроводу «Ямал-Європа».

Самопроголошеному президенту Білорусі Олександру Лукашенку Європейський союз не дозволить залякати себе погрозами перекрити постачання російського газу до Європи.

 

Як інформує ум, про це 11 листопада заявила речниця Єврокомісії на брифінгу у Брюсселі.

 

«Щодо газу, це буде новий інструмент гібридних атак, який додається до чинної ситуації з мігрантами. Ми бачимо погрози, але ми чітко заявили, що не дамо себе залякати», - сказала, зокрема, речниця.

 

Вона також процитувала президентку Єврокомісії Урсулу фон дер Ляєн, яка у Вашингтоні заявила, що президент РФ Владімір Путін може вплинути на білоруський режим: «І ми запрошуємо його спробувати вмовити білоруську владу припинити ці гібридні атаки, які не йдуть ні кому на користь».

 

В Єврокомісії також нагадали, що ЄС вже запровадив чотири раунди санкцій проти режиму Лукашенка і зараз тривають дискусії щодо нових санкцій.

 

«Газ – важливий ресурс і він не повинен використовуватися у геополітичних суперечках. Так само і люди не мають використовуватися», - заявили в Брюсселі.

 

Лукашенко у четвер заявив, що може перекрити газопровід «Ямал-Європа» у разі, якщо Європа вирішить закрити кордон.

 

Нагадаємо, що 8 листопада ситуація на польсько-білоруському кордоні безпрецедентно загострилася. Туди прибула велика група мігрантів у супроводі білоруських силовиків. Після кількох спроб штурму кордону, що виявились невдалими, вони розбили табір і відтоді залишаються у ньому.

 

У Польщі кажуть, що загалом з білоруського боку поруч з кордоном може перебувати кілька тисяч людей, а в цілому в країні - до 15 тисяч іноземців, які збираються нелегально перетнути кордон ЄС.

 

Як повідомляла УМ, в чотирьох прикордонних з Білоруссю областях Національна поліція України переведена у підвищений стан бойової готовності.