У Білорусі заперечують зупинення постачання електроенергії в Україну

13:45, 09.11.2021

Білоруські "брати" підкинуть Україні електроенергії. (Фото: depositphotos.com)

Білоруська компанія «Беленерго» спростувала інформацію про зупинення постачання електроенергії в Україну.

 

Як інформує УМ, про це компанія повідомила 9 листопада в своєму Телеграм-каналі.

 

«Білорусь продовжує постачання електроенергії в Україну в рамках підписаного на листопад контракту. Експорт здійснюється відповідно до зазначених у контракті зобов'язань», - йдеться у повідомленні.

 

Також компанія заявила, що лист ДВО «Беленерго» про зміну умов співробітництва був надісланий на адресу конкретних компаній, яким постачання електроенергії у листопаді 2021 року не заплановано.

 

Раніше український експерт з питань енергетики, медіадиректор асоціації "Український ядерний форум" Ольга Кошарна опублікувала у Фейсбуці лист "Беленерго" партнерам. У ньому повідомляється, що «з листопада 2021 року постачання електричної енергії в ОЕС України на основі раніше укладених рамкових контрактів здійснюватися не буде».

 

Нагадаємо, що 2 листопада Білорусь надала аварійну допомогу Україні потужністю 500 МВт.

 

НАЕК "Енергоатом" планує створити резерв електроенергії на осінньо-зимовий період 2021/2022 років та допускає резервування невеликих обсягів електроенергії з Білорусі. 27 жовтня 2021 року за результатами аукціону на доступ до міждержавних перетинів (імпорт/експорт електроенергії) Енергоатом придбав 885 МВт пропускної спроможності з Білорусі на листопад.

 

Раніше Міністерство енергетики України заявляло, що не розглядає питання комерційного імпорту електроенергії з Росії та Білорусі для планового проходження опалювального сезону.

 

Як повідомляла УМ, Лукашенко заявив про постачання електроенергії в Україну на прохання Зеленського. Президент Білорусі сказав, що особисто розпорядився організувати постачання електроенергії в нашу державу.