У ЄСПЛ заявили про відповідальність Росії за отруєння ексагента ФСБ Литвиненка

13:24, 21.09.2021

Олександр Литвиненко після отруєння "колегами" (усіх неугодних, навіть своїх співробітників, спецслужби "зачищають").

Російська влада відповідальна за отруєння колишнього співробітника ФСБ Олександра Литвиненка у Великій Британії у 2006 році.

 

Як інформує УМ, про це йдеться у рішенні від 21 вересня Європейського суду з прав людини.

 

«У сьогоднішньому рішенні у справі «Картер проти Росії», Європейський суд з прав людини постановив, що було невиконання урядом (Росії – ред.) своїх зобов'язань щодо статті 38 (порядок розгляду справи), та порушення статті 2 (право на життя) у її матеріальному та процесуальному аспектах», - йдеться, зокрема, у рішенні суду.

 

Суд встановив «наявність вагомих доказів» того, що до отруєння причетні Андрій Луговий і Дмитро Ковтун, які працювали агентами Росії.

 

 

Також ЄСПЛ встановив, що Росія також не провела належного розслідування для встановлення винних у загибелі Литвиненка.

 

ЄСПЛ також вважає, що російська влада не зуміла надати «задовільне й переконливе пояснення» доказам, які були у британського слідства у справі про отруєння Литвиненка.

 

Минулого року вдова колишнього співробітника ФСБ Олександра Литвиненка - Марина Литвиненко (Картер) подала позов проти Росії до Європейського суду з прав людини, вимагаючи компенсації 3,5 млн євро.

 

Нагадаємо, що колишній працівник ФСБ РФ Олександр Литвиненко помер 23 листопада 2006 року в Лондоні в результаті отруєння радіоактивним полонієм-210.

 

Експерт з радіації Метью Панчер, який вів розслідування, був знайдений мертвим через п'ять місяців після поїздки до Росії.

 

Лондон звинуватив російських співробітників спецслужб Андрія Лугового та Дмитра Ковтуна у вбивстві Литвиненка.

 

У 2007 році Луговий став депутатом Державної думи РФ. У 2015 році отримав державну нагороду «За службу Батьківщині».