У Грузії звільнено з буцегарні українських яхтсменів

10:23, 19.07.2021

Спортсмен ти чи ні, але закон не порушуй

Влада Грузії звільнила двох українських яхтсменів, засуджених за незаконне перетинання державного кордону.

 

Як інформує УМ, про це 19 липня повідомили Новини-Грузія.

 

За даними телеканалу «Мтаварі», яхтсмени були звільнені на підставі акту про помилування, підписаного Президентом Грузії Саломе Зурабішвілі.

 

При цьому наголошується, що самі засуджені не зверталися з відповідним проханням до глави держави.

 

Згідно з повідомленням, звільнення відбулося в день візиту до Грузії Президента України Володимира Зеленського. Сьогодні, 19 липня, він прибув до Батумі для участі у міжнародній конференції, присвяченій інтеграції в ЄС. Відомо, що Зеленський особисто обговорював питання звільнення громадян України зі своєю грузинською колегою під час зустрічі в Києві 23 червня.

 

Президент України Володимир Зеленський підтвердив звільнення Грузією з-за ґрат українських яхтсменів Юрія Хомича й Володимира Дьяченка, засуджених раніше до чотирьох років ув’язнення. Про це він написав у Твітері, передає Укрінформ.

 

«З листопада 2020-го ми працювали над звільненням українських яхтсменів Юрія Хомича й Володимира Дьяченка, затриманих у Грузії. Сьогодні Грузія звільнила їх з-за ґрат. Я вдячний грузинській стороні за це рішення, яке відповідає духу стратегічного партнерства між нашими країнами», - зазначив глава держави.

 

Нагадаємо, що наприкінці листопада 2020 року грузинські прикордонники затримали яхту, яка прямувала до Туреччини уздовж берегів Грузії. На її борту перебували громадяни України Володимир Дьяченко, Юрій Хомич і власник яхти - громадянин Грузії Михайло Батурін.

 

Усіх трьох відправили до СІЗО за обвинуваченням у нібито незаконному перетині кордону Грузії. Однак рідні моряків, а також їхній адвокат стверджують, що українці нічого незаконного не скоювали, і звинувачують владу Грузії в тому, що громадян України незаконно затримали у відкритому морі, а причини такої ситуації - виключно політичні.

 

14 липня Батумський міський суд у Грузії засудив українців до чотирьох років позбавлення волі.