Україна переходить на фейкові сири

17:09, 04.07.2021

Сир із молока стають делікатесом (Фото: blog.metro.ua)

Виробники дедалі активніше замінюють сири на сирні продукти.

 

У травні наростити виробництво сиру, як це було в попередні роки, українським сироварам не вдалося.

 

Як інформує УМ, про це повідомляє infagro.com.ua.

 

«Випуск справжніх сичужних сирів у порівнянні з травнем 2020 року зменшився на 15%, нижче рівня в 6 тис. тонн. У той же час на 3% збільшився випуск сирних продуктів, приблизно до 3,5 тис. тонн», – ідеться в повідомленні.

 

Зазначається, що попит на сир падає.

 

Сировари завжди добре заробляли на початку сезону, коли ціни на сировину знижувалися.

 

У цьому році подібного зниження не відбулося, і маржинальність сироробного бізнесу не покращилася навіть в порівнянні із зимовими місяцями.



«Збільшення цін зараз неможливе, так як це призведе до того, що дешеві польські сири заберуть ще більшу частку ринку. Швидше за все, відбудеться скорочення виробництва і сильні підприємства будуть видавлювати з ринку слабших», – прогнозують фахівці.

 

Варто зазначити, що справжній натуральний сир без домішок виготовлений із молока, включає сичужний компонент або ж його аналоги; містить закваску з кислого молока і щіпки солі.

 

Для кращого процесу згортання в складі можна знайти хлористий кальцій.

 

Усі компоненти добре засвоюються в організмі людини і швидко перетравлюються.

 

Саме тому сир – це дуже цінна їжа.


Натомість у сирному продукті молока менш 20%.

 

Решта 80% – це білок і жир, отримані неприродним способом.

 

Зазвичай для його виготовлення беруть кокосове масло.

 

Іноді користуються пальмовою олією.

 

Такий вид масел перетворюється в трансізомерні або ж трансгенний жир.

 

Ці жири легко провокують появу серцево-судинних захворювань, виникнення холециститу, швидке ожиріння, атеросклероз або, в деяких випадках, тромбоз судин.

 

Нагадаємо, в 2020 році рекордно зросло виробництво рослинного молока.

 

У порівнянні з 2019 роком обсяги збільшилися на 12,59%.


Зазначимо, обсяги виробництва молока за перші п’ять місяців 2021 року скоротилися на 5,2% – до 2,5 млн т.

 

Наразі виробники молока не знають, чого чекати восени та яке майбутнє молокопереробної галузі.

 

Загострює ситуацію стрімке наближення ринку землі.