Майдан з червоним полум’ям: тисячі тюльпанів на честь героїв Небесної сотні

14.05.2021

Тюльпани співпраці між країнами та пошани героїв на майдані Незалежності. (Фото Валентини САМЧЕНКО.)

Друга карантинна весна після закінчення суворого локдауну Києву запам’ятається українсько-нідерландським Фестивалем тюльпанів-2021. Наповнені сонцем та легким ароматом різнокольо­рові квіткові келихи між архістратигом Михаїлом на Лядських воротах, Головпоштамтом, Консерваторією, монументом Незалежності і десь трохи збоку — пам’ятником Кию, Щеку, Хориву та їхній сестрі Либеді — заманюють у центр столиці щодня тисячі людей.


Подарунок Києву — 100 тисяч тюльпанів — був ініційований Емілем де Северен Жакет, почесним консулом України в Амстердамі. Нідерланди є одним із головних інвесторів нашої країни, співпраця відбувається у сферах економіки, культури, науки та гуманітарних проєктів.


Висаджені на майдані Незалежності квіти є вшануванням загиблих героїв Революції гідності. Для кожного з Небесної сотні виросло по тисячі символічних живих тюльпанів. Частина їх ще біля Міністерства закордонних справ, яке навпроти Михайлівського собору, що став пристанищем для поборників демократії та європейського ви­бору українців у найскладніші дні зими 2014 року.


Квітнуть тюльпани восьми видів. Серед них три— зі словом «помаранчевий» у назві, а також «помаранчево-рожевий», що робить нідерландський подарунок ще символічнішим, відсилаючи до історії 2004 року. Як і вид з назвою «Жовтий з червоним полум’ям».


Перші тюльпани до Лейдена, неподалік Амстердама, прибули приблизно 1600 року з Османської імперії. Відтоді цю квітку розмножують у Нідерландах і постійно створюють нові види. Уже немало часу це — головний торговий та експортний продукт цієї країни. У доепідемічний рік вартість такого експорту становила понад 215 мільйонів євро, а площа виробництва була 144 тис. га.

Валентина ГРИГОРЕНКО