На Донбасі окупанти усе частіше обстрілюють цивільні об'єкти

07.05.2021

Зафіксовано факти дистанційного мінування окупантами населених пунктів Майорськ, Зайцеве, Хутір Вільний. (Фото зі сторінки пресслужби Об’єднаних сил у фейсбуці.)

Окупаційні війська РФ знову обстріляли позиції підрозділів Об’єднаних сил, ігноруючи режим припинення вогню: зокрема, 5 травня вони 19 разів гатили по наших захисниках.


Поблизу Водяного окупанти п’ять разів відкривали вогонь з артилерійських установок 152-го та 122-го калібрів, мінометів 120-го та 82-го калібрів i гранатометів різних систем, а з мінометів 120-го калібру та артилерійських установок 122-го калібру здійснили обстріл біля населеного пункту Південне.


Неподалік селища Новоолександрівка противник вів вогонь із мінометів 82-го калібру, а біля Новозванівки — ще й із протитанкових ракетних комплексів та станкових протитанкових гранатометів.


Поблизу населеного пункту Майорськ ворог двічі відкривав вогонь з мінометів 82-го калібру, ручних протитанкових гранатометів i стрілецької зброї. Неподалік населеного пункту Новотошківське росіяни двічі застосовували в бік наших позицій гранатомети різних систем та великокаліберні кулемети, а також двічі на околицях Новомихайлівки та Кам’янки здійснили обстріл зі стрілецької зброї.

 

Біля Причепилівки окупанти два рази відкривали вогонь iз великокаліберних кулеметів, стрілецької зброї, ручних протитанкових i підствольних гранатометів. У передмісті населених пунктів Піски та Гнутове ворог вів вогонь із гранатометів різних систем, великокаліберних кулеметів i стрілецької зброї.


Унаслідок ворожих обстрілів два українськi захисники отримали поранення: воїнам оперативно надали першу медичну допомогу та евакуювали до лікувального закладу. Стан здоров’я захисників задовільний. На обстріли окупантів військовослужбовці Об’єднаних сил відкривали вогонь у відповідь.


Станом на 7-му годину ранку 6 травня зафіксовано одне порушення режиму припинення вогню.


Обурливим є той факт, що в середу незаконні збройні формування РФ вгатили керованою ракетою біля цивільного сектору Попасної — це спричинило локальну пожежу й ледь не призвело до руйнування об’єктів інфраструктури. На щастя, ніхто серед цивільного населення не постраждав.


Додамо, що, як повідомив офіцер ЗСУ Анатолій Штірліц 5 травня, втрати російсько-окупаційних військ у війні проти України на Донбасі склали три особи: «безповоротні (200) — 2 (1 — 2 омсбр 2 АК, не бойовий, унаслідок онкологічної хвороби; 1 — 4 омсбр 2 АК , бойовий, імовірно в результаті вогню у відповідь); санітарні (300) — 1 (1 — 3 омсбр 1 АК, не бойовий, у результаті підриву на НВП).


Також офіцер ЗСУ нагадав, що, за уточненими даними, втрати російсько-окупаційних військ 4 травня додатково склали одну особу: санітарні (300) — 1 (9 омсп 1 АК, не бойовий, необережне поводження зі зброєю), а 3 травня — також одну особу: безповоротні (200) — 1 (9 омсп 1 АК, не бойовий, необережне поводження зі зброєю).


Зауважимо, що, як заявив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба, Україна запросить у США системи протиповітряної оборони та антиснайперські технології: про це він говорив з Ентоні Блінкеном під час візиту держсекретаря США до Києва.