У Києві перевіряють пансіонати для літніх людей: відкрито 9 кримінальних справ

14:03, 29.01.2021

Міжвідомчі робочі групи, до яких увійшли представники поліції, ДСНС та Департаменту соціальної політики КМДА, перевіряють приватні «пансіонати» для людей похилого віку в Києві.

 

Щодо дев’яти таких закладів вже відкрили кримінальні провадження.

 

Як повідомляє Україна молода, про це заявив мер Києва Віталій Кличко під час онлайн-брифінгу в п’ятницю.

 

За його словами, після трагедії, яка сталася у Харкові, міська влада дала доручення перевірити подібні приватні заклади для людей похилого віку.

 

«На сьогодні виявили в столиці 33 приватні так звані пансіонати для літніх людей та реабілітаційні центри. Щодо 9 з них вже відкрили кримінальні провадження. І перевірки в столиці тривають, – зазначив міський голова столиці.

 

За його словами, сьогодні міська влада фактично не може впливати на діяльність таких приватних закладів, оскільки законодавчо це питання не врегульовано.

 

На його думку, контроль за якістю послуг людям похилого віку у приватних установах повинен бути у місцевої влади, адже від цього залежить безпека людей і їхнього життя.

 

«Місто підтримує розвиток приватного сектору, але винятково, якщо він працює у правовому полі. Тому органи місцевого самоврядування, ДСНС та правоохоронні органи повинні мати право здійснювати контроль та нагляд за діяльністю приватних закладів для літніх людей. Щоб не допустити трагедій у майбутньому», – сказав мер Києва.

 

Кличко також закликав депутатів Верховної Ради, Кабінет Міністрів прискорити розробку і впровадження норм та критеріїв надання послуг такими закладами, щоб був законодавчий контроль за їх діяльністю.

 

Як повідомляла «УМ», у Харкові у приватному будинку для літніх людей в пожежі загинуло 15 людей.

 

23 січня Київський районний суд обрав запобіжний захід у вигляді тримання під вартою чотирьом затриманим за фактом пожежі у будинку для літніх людей в Харкові.

 

Поліція затримала орендатора пансіонату, його дружину, власника домоволодіння та адміністратора хоспісу.