Зеленський підписав закон про штрафи за недостовірне декларування

09:12, 24.12.2020

Закон повертає відповідальність за декларування недостовірної інформації

Президент України Володимир Зеленський підписав прийнятий Верховною Радою закон про відновлення кримінальної відповідальності за недостовірне декларування.

 

Як інформує УМ, про це повідомили в Офісі президента.
 

Як уточнює прес-служба глави держави, закон повертає відповідальність за декларування недостовірної інформації і за неподання суб'єктом декларування декларації, яка була скасована рішенням Конституційного Суду України.

 

Відповідні зміни вносяться до Кримінального кодексу, Кримінально-процесуальний кодекс і Закон України "Про запобігання корупції".
 

На Банковій зазначають, що підписаний закон "усуває прогалини в законодавстві, що виникли в зв'язку з рішенням Конституційного Суду України від 27 жовтня 2020 року" і забезпечує можливість притягнення до кримінальної відповідальності за декларування недостовірної інформації та неподання декларації чиновників, депутатів, правоохоронців тощо .
 

Як повідомляла УМ, 27 жовтня 2020 року КС визнав неконституційним низку положень закону "Про запобігання корупції" та кримінальну відповідальність за декларування недостовірної інформації. Це рішення викликало критику з боку міжнародних партнерів і кредиторів України.
 

Венеціанська комісія опублікувала термінові висновки щодо механізмів протидії корупції відповідно до рішення Конституційного Суду України. Також Глава Венеціанської комісії звернувся до Ради, закликавши український парламент вирішити ситуацію з "прикрим" рішенням Конституційного Суду.

 

Венеціанська комісія також рекомендувала Україні змінити законодавство щодо Конституційного