В ЄС занепокоєні присутністю російських літаків та ракет у Криму

13:55, 18.12.2020

Також у ЄС нагадали свою позицію щодо незаконного призову жителів Криму до російської армії.

У ЄС серйозно занепокоєні розміщенням в окупованому Криму ракет і літаків, що здатні нести ядерні боєприпаси. Також там обурені тим, що російські окупанти на півострові захоплюють колишні об’єкти зберігання ядерної зброї.

 

Як інформує УМ, про це мовиться у заяві ЄС щодо агресії Росії проти України і окупації Криму. Її виголосили під час засідання Постійної ради ОБСЄ..

 

"Ми також серйозно занепокоєні переміщенням на територію України передових систем озброєння, включаючи літаки та ракети, здатні нести ядерні боєприпаси, зброю та військовослужбовців, а також незаконним захопленням та встановленням Росією контролю над колишніми об’єктами зберігання ядерної зброї в Криму", - мовиться у документі.

 

В ЄС також засудили мілітаризацію Криму Росією та присутність на півострові її військ, "що суперечить національному суверенітету, політичній незалежності та територіальній цілісності України".

 

"Ми шкодуємо з приводу нарощування сил та проведення російських військових навчань у Чорному та Азовському морях, що загрожує безпеці цього району та всього регіону ОБСЄ", – заявили в ЄС.

 

Також у ЄС нагадали свою позицію щодо незаконного призову жителів Криму до російської армії. Це суперечить міжнародному праву.

 

Українська місія в ОБСЄ нещодавно повідомила, що у Криму розміщено 32,5 тисячі російських військових. Упродовж наступних 5 років окупанти планують на 10 тисяч збільшити чисельність військових та у 1,5 – 2 рази кількість озброєння та військової техніки.