Аеропорту «Ужгород»: Україна підписала угоду зі Словаччиною для роботи летовища

12:27, 24.09.2020

Міжнародний аеропорт «Ужгород» розташований на околиці Ужгорода.

Україна підписала угоду зі Словаччиною про відновлення роботи міжнародного аеропорту «Ужгород»


Як інформує УМ, про це повідомив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба у Twitter.

 

Він зазначив, що це були «непрості переговори».

 

«Підписана угода, завдяки якій міжнародний аеропорт «Ужгород» зможе відновити функціонування. Я вдячний словацькій стороні за конструктивний підхід і гарну справу для наших країн та розвитку Закарпаття», — наголосив міністр.

Президент Володимир Зеленський наголосив, що для нього ця угода «має особливе значення – це створення авіаційного містка між Заходом і Сходом».

 

 

 

 

 

Міжнародний аеропорт «Ужгород» розташований на околиці Ужгорода. Його злітно-посадкова смуга закінчується за 100 метрів від державного кордону між Україною та Словаччиною, тому літаки під час посадки та зльоту заходять в авіапростір Євросоюзу, що унеможливлює роботу аеропорту. Також через таку близькість до кордону в аеропорту не можна встановити повноцінне авіаційне обладнання, у зв’язку з чим літаки можуть сідати там тільки у світлу пору доби і лише за спокійних погодних умов.

 

Україна неодноразово намагалася врегулювати це питання, щоб запустити роботу аеропорту. У серпні прем’єр-міністр Денис Шмигаль повідомив, що Україна домовилася зі Словаччиною розблокувати роботу летовища.

 

23 вересня Словаччину з офіційним візитом відвідав президент Володимир Зеленський разом із делегацією.