Меркель вимагає від Білорусі негайно відпустити на свободу усіх політв'язнів

13:45, 18.08.2020

Ангела Меркель наголосила, що білоруська влада має утриматися від насильства до мирних протестувальників.

Канцлерка Німеччини Ангела Меркель провела телефонну розмову з президентом Росії Володимиром Путіним. Вони, зокрема, обговорили події в Білорусі.

 

Меркель наголосила, що білоруська влада має утриматися від насильства до мирних протестувальників, повідомляє пресслужба канцлерки Німеччини.

 

Окрім цього, вона вимагає звільнити заручників режиму Лукашенка і вступити в діалог з опозицією.

 

Представник уряду Німеччини Штеффен Зайберт зазначив, що Ангела Меркель під час телефонної розмови з президентом Росії Володимиром Путіним заявила: білоруській владі слід припинити застосовувати силу проти демонстрантів.

 

Крім того, вона висловилася за те, щоб в Білорусі негайно відпустили на свободу усіх політв'язнів. Мінську нарешті, на думку Меркель, необхідно почати діалог з опозицією.

 

"Канцлер наголосила, що білоруська влада повинна утриматися від застосування сили проти мирних демонстрантів. Крім того, слід негайно відпустити політичних в'язнів і організувати національний діалог з опозицією і суспільством. Це дозволить знайти вихід з кризи", – мовиться у повідомленні Зайберта.

 

За його словами, це, з точки зору Берліна, "неприйнятно".

 

"Білорусь має негайно і без попередніх умов звільнити людей і забезпечити їхнє право на зібрання, вираження думки і отримання інформації", - сказав він, вказавши на те, що "дуже багато людей" вийшли на вулиці білоруських міст і припинили роботу на підприємствах, " щоб мирно заявити про свою політичну думку". За його словами, це відображає невдоволення і розпач громадян країни в зв'язку з ситуацією і подіями навколо президентських виборів.Джерело: https://censor.net.ua/ua/n3213820

 

У пресслужбі Кремля повідомили, що розмова відбулася з ініціативи німецької сторони.

 

"З російської сторони акцентована неприйнятність будь-яких спроб втручання ззовні у внутрішні справи республіки, що ведуть до подальшої ескалації кризи. Висловлено сподівання на якнайшвидшу нормалізацію ситуації", - заявили в офісі російського президента.

 

У понеділок уряд Німеччини заперечив, що канцлерка Ангела Меркель проводила телефонну розмову з виконуючим обов’язки президента Александром Лукашенком після виборів 9 серпня.

 

Зі спростуванням у Берліні виступили після того, як Лукашенко заявляв, що така розмова відбулася.

 

У понеділок на зустрічі з працівниками Мінського заводу колісних тягачів Лукашенко сказав: "Уже вчора дзвонить Меркель: "Я хочу поговорити". Ці - Науседа (президент Литви), там і інші... ми хочемо поговорити... Не треба мене нахиляти ні з Заходу, ні зі Сходу".

 

Раніше Лукашенко заявляв, що отримав від президента Росії Владіміра Путіна обіцянку про всебічну допомогу у разі такого запиту від Білорусі. 

 

Додамо, світ засуджує силові розгони та тортури в Білорусі. Наприклад, депутати Європарламенту назвали Лукашенка персоною нон Лукашенко – персона нон грата: депутати Європарламенту не визнають вибори в Білорусі та повідомили, що не визнають виборів в Білорусі.

 

Так, євродепутати вважають Олександра Лукашенка, який перебував на посту президента Білорусі 5 термінів поспіль, персоною нон грата в ЄС.

 

"Президентські вибори 9 серпня не були ні вільними, ні справедливими, і достовірні повідомлення вказують на перемогу Світлани Тихановської. Тому ми не визнаємо Олександра Лукашенка переобраним президентом Білорусі і вважаємо його персоною нон грата в Європейському Союзі", - мовиться у заяві.

 

Окрім того, лідери провідних партій Європарламенту підтримали рішення глав МЗС країн ЄС ввести нові персональні санкції проти керівництва Білорусії і закликали зробити це якомога швидше.

 

Про які саме обмежувальні заходи йдеться, поки не відомо.

 

До цього стало відомо, що лідери ЄС збираються провести екстрену відеоконференцію щодо ситуації в Білорусі 19 серпня.

 

Як повідомляла УМ, посол Білорусі в Словаччині Ігор Лещеня підтримав акції протесту в Білорусі. Через це він заявив, що подав заяву про відставку.