Міськрада Тернополя відмовляється виконувати протиепідемічні вимоги Києва

05.08.2020

Віднесення Тернополя до «червоної» зони не відповідає жодним показникам.

Позачергова сесія Тернопільської міськради розставила крапки над «і» у ставленні місцевої влади до віднесення Тернополя до «червоної» карантинної зони COVID-19.
 
 
Як повідомила пресслужба міської ради, депутати визнали рішення Державної комісії ТЕБ та НС і Постанову Кабінету Міністрів України від 22.07.2020 р. №641 «Про встановлення карантину та запровадження посилених протиепідемічних заходів на території зi значним поширенням гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» такими, що не відповідають нормам цілої низки статей Конституції України.
 
 
Відтак зобов’язали виконавчі органи, комунальні підприємства, установи та організації забезпечити  належне функціонування закладів   дошкільної освіти, громадського транспорту та життєдіяльність територіальної громади в цілому згiдно з рішеннями місцевої комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій (читай — у такому ж режимі, як це все функціонувало до внесення Тернополя у «червону» зону).
 
«Тернополяни просять забезпечити їхнi конституційні права, зокрема й право на працю, — прокоментував міський голова Сергій Надал.
 
— Адже віднесення Тернополя до «червоної» зони не відповідає жодним показникам. Зупинити роботу міста ми не можемо. Місто і так від початку епідемії втратило понад 100 мільйонів гривень, натомість не отримало допомоги від держави. Придбання медикаментів, медичного обладнання, засобів індивідуального захисту і навіть зарплати лікарям фінансуються за рахунок міського бюджету».
 
Органам поліції рекомендовано не вчиняти дій щодо притягнення до відповідальності суб’єктів господарювання, які діятимуть у відповідності до даного рішення.
 
Також депутати вирішили звернутися до міністра охорони здоров’я України щодо виключення Тернополя із зони «червоного» рівня епідемічної небезпеки; до міністра інфраструктури — щодо недопущення скасування зупинки поїздів далекого сполучення на станції Тернопіль; до регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій при Тернопільській обласній державній адміністрації щодо недопущення заборони регулярних і нерегулярних перевезень автомобільним  транспортом.