На Тернопільщині учасника АТО змушують повернути назад отриману від держави землю

26.02.2020

Прикрий казус із земельною ділянкою для учасника АТО стався на Тернопільщині, в селі Мильне Зборівського району. 45-річний житель села Роман Гуменюк упродовж 2015-16 років захищав Україну на сході, у складі 28-ї окремої механізованої бригади.
 
Коли повернувся, то, згідно з законодавством, звернувся до місцевої влади, щоб виділила землю для ведення особистого сільського господарства, яку незабаром і отримав.
 
Здавалося б, усе було оформлено, як належить, всі необхідні документи отримано, тож хвилюватися нема чого.
 
Відтак чоловік уже вирішив поки що віддати отриману землю в оренду фермеру, як раптом йому повідомили, що ділянку... треба повернути назад державі!
 
Як виявилося, Роману Гуменюку помилково передали у власність частину території, на якій розташованi цінна археологічна пам’ятка та могильник римського періоду.
 
Тож правоохоронці тепер позиваються в інтересах держави до обласного управління Держгеокадастру та до самого ветерана.
 
«Всупереч закону особі передано у власність два гектари землі вартістю більш ніж 112 мільйонів гривень, на якій розташовані археологічна пам’ятка і могильник», — прокоментував ситуацію прокурор області Петро Бойко. 
 
Як могло таке статися, наразі розбираються компетентні особи з різних інстанцій. Утім можна не сумніватися, що причина — у нескоординованості дій цілої низки організацій, які відповідають у нас за земельні питання. На щастя, Роман Гуменюк не встиг вкласти в цю землю якісь кошти, приміром засадити її чи розпочати будівництво.
 
Тепер він готується до судового засідання і сподівається, що якщо порушення тих, хто виділяв ділянку, буде доведено, то йому виділять землю в іншому місці. Щоправда, і всі документи доведеться виготовляти по-новому, тож чоловік має намір вимагати компенсацію.