Зеленський доручив Мінекоенерго обмежити імпорт вугілля та електроенергії

15:35, 25.02.2020

Президент Володимир Зеленський доручив міністру енергетики та захисту навколишнього середовища Олексію Оржелю обмежити імпорт вугілля та електроенергії.

 

Про це він сказав на нараді з профспілками гірників у Києві.

 

"Про який імпорт можна говорити, якщо країни з яких ми імпортуємо, не пускають нас на свої ринки. Тому спочатку наше вугілля, наші шахтарі, наша електроенергія. Якщо якусь марку у нас не добувають, то тільки тоді ми можемо починати обговорювати питання імпорту", - підкреслив Зеленський.

 

Він доручив Оржелю в найкоротший термін провести повний фінансовий кадровий аудит вугільних підприємств, прозвітувати публічно та передати результати аудиту до правоохоронних органів.

 

"Уряд має створити координаційний центр з трансформації вугільної галузі на чолі з віце-прем’єром Денисом Шмигалем. Обов’язково включити до складу представників вугільних підприємств місцевої влади, голів ОДА відповідний областей", - зазначив він.

 

Водночас на нараді Володимир Зеленський анонсував створення національної програми справедливої трансформації вугільних регіонів, зазначивши, що жодна шахта не буде закрита, поки у людей не з’явиться нова робота.

 

"Поступово ми маємо створювати соціально-економічні можливості для розвитку вугільних регіонів, для цього Міністерством розвитку громад і територій буде розроблена національна програма справедливої трансформації вугільних регіонів. Головний принцип: жодна шахта не може бути закрита чи ліквідована, поки люди не отримують нової роботи безпечної та з гідною оплатою. Також програма має вирішити питання доступу до освіти для дітей шахтарів через створення стипендіального фонду", - зазначив він.

 

Нагадаємо, наприкінці грудня 2019 року набули чинності правки до закону "Про ринок електричної енергії" №330-IX (проект №2233), що передбачають, зокрема, заборону імпорту за двосторонніми договорами (ДД) електричної енергії з РФ.

 

Новий закон також дає енергорегулятору можливість до кінця 2020 року обмежувати пропускну спроможність, яка розподіляється на добових і місячних аукціонах, у частині міждержавних перетинів між Україною та країнами, які не є членами Енергоспівтовариства, а також можливість щодо таких країн скасовувати результати річного (на 2020 рік) аукціону.