Помпео: «Думаєте, американцям не байдужа Україна?»

11:56, 25.01.2020

Перед запланованим на 30 січня офіційним візитом до Києва держсекретар США Майк Помпео нецензурно вилаявся на журналістку американського видання NPR Мері Келлі через запитання про звільнення екс-посла США в Україні Марі Йованович та висловив припущення, що Україна американцям "байдужа".

 

Про це повідомляє NRP.

 

В ході інтерв'ю у п'ятницю Помпео заявив, що політика Держдепу США щодо України за весь час його перебування на посаді  "була дуже прозорою" і відмовився коментувати закиди щодо нездатності департаменту "рішучіше захищати Йованович від політичних атак".

 

Також Помпео заявив, що повівся "правильно" у ситуації з Йованович і захищав усіх співробітників Держдепу та відкинув припущення про те, що існує тіньова зовнішня політика щодо України.

 

 

Після запитань про Україну інтерв'ю завершилося, після чого Мері Келлі мала приватну розмову з Помпео "офф зе рекордз"  в окремій кімнаті. За словами журналістки, при цьому Помпео висловлював своє невдоволення тим, що його запитують про Україну, використовував лайку та запитав: "Як ви думаєте, чи американцям не байдужа Україна?". 

 

"Він кричав на мене приблизно стільки ж, скільки тривало саме інтерв'ю. Йому не сподобалось, що його питали про Україну. Він запитав: "Ви думаєте американцям не байдужа Україна?". Він використав слово, що починається з літери F**, у цьому реченні та багатьох інших. Він запитав, чи можу я знайти Україну на мапі. Я відповіла, що так, і він сказав помічникам, щоб принесли мапу світу без написів. Я показала на мапі Україну. Він прибрав мапу. Він заявив "люди про це почують", - заявила журналістка NPR. 

 

Слова відомої журналістки щодо її спілкування з Помпео зараз активно обговорюють експерти та політики США у соціальних мережах.

 

Раніше у Держдепартаменту заявляли, що вони розслідують можливу загрозу безпеці Йованович в Україні. 

 

 

Як відомо, держсекретар США Майк Помпео планує прибути до Києва 30 січня, заявила речниця Держдепу Морган Ортагюс. Головний дипломат США відвідає Україну в рамках своєї подорожі до Великої Британії, України, Білорусі, Казахстану та Узбекистану, що триватиме з 29 січня по 4 лютого.

 

Під час візиту до Києва, Помпео планує зустрітись з президентом України Володимиром Зеленським, міністром закордонних справ Пристайком та міністром оборони України Загороднюком. Він також планує взяти участь у покладанні квітів біля Михайлівського собору на вшанування загиблих на Донбасі, провести зустрічі з релігійними лідерами, громадянським суспільством та діловими колами.