Василь Шкляр та Ігор Мітров стали лауреатами премії імені Василя Симоненка

14.01.2020

Василя Шкляра та Ігоря Мітрова привітали квітами та відзнаками. (Фото надане пресслужбою Черкаської ОДА.)

У Черкасах назвали лауреатів всеукраїнської літературної премії імені Василя Симоненка.
 
 
Відомий український письменник Василь Шкляр, уродженець Черкащини, отримав її цьогоріч за роман «Троща», а поет із Керчі Ігор Мітров — за поетичну збірку «Голландський кут».
 
 
Премію лауреатам вручили у день 85-річчя поета-шiстдесятника, журналіста, правозахисника Василя Симоненка, який жив і творив на Черкащині і який у 1962 році разом iз друзями віднайшов місця масових поховань жертв сталінських розстрілів на Лук’янівському та Васильківському цвинтарях, а також у Биківні.
 
За це його жорстоко побили кадебісти, після чого 28-річний поет помер.
 
Як повідомляють у Черкаській ОДА, всеукраїнську літературну премію імені Василя Симоненка щороку вручають задля вшанування пам’яті поета-гуманіста, широкої популяризації його імені й творчості Черкаська обл­рада та Черкаська облдержадміністрація за підтримки Національної спілки письменників України, обласної організації Національної спілки письменників України, Всеукраїнського товариства «Просвіта» імені Тараса Шевченка та Ліги українських меценатів.
 
Премію запровадили ще у 1993 році для підтримки молодих талантів, заохочення професійних і непрофесійних літераторів до творчих пошуків у галузі літератури, написання високохудожніх літературних творів громадянського звучання.
 
Із 2014 року обласна премія вийшла на всеукраїнський рівень. За кращу першу поетичну збірку лауреатам вручають 20 тисяч гривень, а за кращий художній твір — 30 тисяч гривень.
 
«Одним зi слоганів, який відібрали нині для бренду Черкаської області, стала фраза «Земля переможців». Безсумнівно, Василь Симоненко  і є одним із тих переможців, яким пишаються і пишатимуться черкащани. Цінності, якими пронизана поезія митця, — патріотизм та громадянська мужність. Він зробив вибір і як людина, і як поет», — наголосив під час нагородження лауреатів літературної премії імені Василя Симоненка голова Черкаської облдержадміністрації Роман Боднар.