Світлана Алексієвич увійшла до складу наглядової ради меморіального центру «Бабин Яр»

17:53, 09.12.2019

(фото wikipedia.org)

Меморіальний центр Голокосту «Бабин Яр» (BYHMC) змінив склад Наглядової ради та управлінської команди проєкту.

 

До Наглядової Ради проєкту приєднується Нобелівська лауреатка з літератури Світлана Алексієвич. Виконавчу команду очолить Макс Яковер, а художнє керівництво проєктом взяв на себе відомий режисер Ілля Хржановський.

 

Про це повідомили у прес-службі Меморіального центру Голокосту «Бабин Яр».

 

«Незалежна Україна робить серйозні кроки на шляху до того, щоб вивчити і зробити важливі висновки зі свого історичного минулого. Важко переоцінити роль Світлани Алексієвич у підтримці таких зусиль на міжнародному рівні», – зазначив Голова Наглядової ради Натан Щаранський.

 

«Віримо, що Світлана зробить значний внесок у розвиток проєкту і вітаємо її ентузіазм і бажання приєднатися до нашої команди, для нас це велика честь», - додав Щаранський.

 

Виконавчу команду відтепер очолить Макс Яковер, який створив чимало успішних проєктів у Києві: інноваційний парк UNIT.City, якому передував проєкт з оновлення і трансформації ВДНГ, а також - добре відомий у місті креативний простір «Часопис».

 

“Цей проект триватиме довше за наші життя. Ми побудуємо новітній музей і низку наукових інституцій, які передаватимуть досвід подій того часу і місця, створюватимуть міцний імунітет проти хвороб людства, що зрештою призвели до трагічних подій у Бабиному Яру. Ми би хотіли, щоб мільйони людей приїжджали до Києва відвідати Бабин Яр”, - зазначив Макс Яковер.

 

Художнє керівництво проєктом здійснюватиме Ілля Хржановський. Його робота над природою тоталітарного комуністичного режиму під час зйомок кінопроєкту “Дау” тривала багато років у Харкові та Києві. Зараз з цим проєктом знайомляться в Парижі та Лондоні.

 

“Моя мама з родиною в 1941 році втекли з Вінничини від Голокосту. Тому їх не вбили і у мене була можливість народитися. Мені боляче думати про масові вбивства євреїв під час Другої світової війни, боляче читати свідчення очевидців. Я хочу застосувати всі свої знання, щоб відвідувачі Бабиного Яру змогли прожити історію трагедії як свою власну. Щоб ця історія у майбутньому ніколи не повторилася”, - зазначив Ілля Хржановський.

 

Також до команди приєднається ще низка фахівців з України та міжнародної спільноти. Проєкт оголошуватиме про них окремо.

 

Довідково

 

Меморіальний центр Голокосту «Бабин Яр» (BYHMC) – некомерційна освітня організація, мета якої гідно вшанувати пам'ять 100 000 жертв трагедії Бабиного Яру, збудувавши інноваційний меморіальний центр у Києві. Центр проводить дослідницьку діяльність і реалізовує низку освітніх програм і проєктів з метою збереження і вивчення історії Голокосту. Організація заснована в 2016 році до 75-ої річниці трагедії Бабиного Яру з ініціативи мера Києва Віталія Кличка.

 

До складу Наглядової ради Центру входять: Натан Щаранський, Голова; Герман Хан, Заступник голови; Павло Фукс; Ірина Бокова, Світлана Алексієвич; Святослав Вакарчук; Рабин Яків Дов Блайх; Александр Квасневський; Рональд Лаудер; Володимир Кличко; Джо Ліберман; Віктор Пінчук; Йошка Фішер; Михайло Фрідман.