Зеленський: «Я не погоджуся піти з війною на Донбас»

10:27, 02.12.2019

Президент України Володимир Зеленський в інтерв'ю західним ЗМІ заявив, що позиція України щодо місцевих виборів в окремих районах Донецької і Луганської областей (ОРДЛО) полягає в тому, що вони можуть проходити тільки за українським законодавством.

 

Про це повідомляє Інтерфакс-Україна.



"Вибори проходять за українським законодавством. І український закон виключає присутність людей зі зброєю. Всі українські партії повинні мати доступ, спостерігачі, журналісти, ОБСЄ, Центральна виборча комісія України. Якщо є збройні угруповання, жодна партія не піде брати участь у виборах там", - сказав Зеленський в інтерв'ю Der Spiegel, Le Monde, Time і Gazera Wyborcza.



Питання контролю над кордоном з Російською Федерацією Зеленський назвав "найскладнішим питанням з усіх".



"Я говорю їм чесно: я не згоден з тим, як це питання було вирішене в Мінську. Згідно Мінськими угодами, спочатку пройдуть вибори, потім контроль над кордоном", - сказав президент України.



Зеленський зазначив, що така позиція українців з цього питання, але це не записано в Мінських угодах. Глава держави також підкреслив, що цю проблему з протиріччям потрібно вирішити.

 

Він також заявив, що за жодних умов не погодиться на війну на Донбасі.

 

"Я не погоджусь на війну на Донбасі. Я знаю, що є багато гарячих голів, особливо серед тих, хто проводить мітинги й каже: "Давайте будемо битися і відвоюємо все назад!" Але якою ціною?.. Я цього не буду робити", - наголосив Зеленський.

 

"Якщо така позиція не задовольняє суспільство, то прийде новий лідер, який задовольнить ці вимоги", - зазначив він.

 

Так президент відповів на питання журналіста про те, що він робитиме, якщо переговори з Росією не дадуть жодного результату.

 

За його словами, сценарій війни для нього є абсолютно неприйнятним, бо ціна за нього буде занадто високою.

 

"Але я ніколи на це (війну, - Ред.) не піду, бо моя життєва позиція - це насамперед бути людиною. І я не можу їх відправити туди. Як? Скільки з них помре? Сотні тисяч, а потім почнеться велика війна в Україні, а потім - у всій Європі", - додав Зеленський.

 

Він повідомив, що три телефонні розмови, які він мав з президентом Росії Володимиром Путіним "були продуктивними", але на питання, чи довіряє він Путіну, український президент відповів: "Я нікому не довіряю. Кажу вам чесно".

 

9 грудня у Парижі має відбутися зустрічі у форматі "Нормандської четвірки". У зустрічі візьмуть участь лідери чотирьох країн: України, Росії, Франції та Німеччини. Це буде перша зустріч Володимира Зеленського і Володимира Путіна.

 

Ключове питання на порядку денному - розв'язання конфлікту на Донбасі.