Washington Post закликає керівництво США змінити політику щодо України

15:30, 01.12.2019

Редактори американського видання Washington Post звернулись до керівництва США із закликом змінити політику щодо України, заявляючи, що теперішній курс може мати вкрай негативні наслідки.

 

Про це йдеться в редакційній статті видання, опублікованій 1 грудня.

 

Редактори наголошують, що сьогодні президент Зеленський зіткнувся з вирішальними моментами - він намагається укласти нову угоду з МВФ, а також планує зустріч з президентом РФ і лідерами Франції та Німеччини 9 грудня в Парижі.

 

"Протягом багатьох років політикою Сполучених Штатів було рішуче підтримувати Україну в такі моменти - не тільки задля підтримки демократії, що бореться, але і задля просування стратегічних інтересів США, таких як стримування російської агресії в Європі. Однак хаос, який президент Трамп вніс у відносини між США і Україною, фактично створив дипломатичний вакуум", - йдеться у статті видання.

 

"Практично кожен високопоставлений чиновник, який працював над відносинами в останні два роки, подав у відставку або давав свідчення в ході розслідування про імпічмент і був розкритикований президентом", - пояснюють редактори свою позицію.

 

Вони підкреслили, що Зеленського досі не запрошено в Білий дім на зустріч, про яку Трамп говорив під час спроб отримати політичні вигоди від України. Крім того, Трамп продовжує повторювати неправдиві звинувачення щодо ролі України на виборах 2016 року - навіть після того, як йому повідомили, що за цими чутками стоять російські спецслужби.

 

"Все це значно послаблює позицію пана Зеленського, особливо на тлі того, що він планує зустріч з паном Путіним, канцлером Німеччини Ангелою Меркель і президентом Франції Еммануелем Макроном. Останні двоє, ймовірно, будуть тиснути на українців, аби вони пішли на поступки російському правителю – адже така угода дозволить їм відновити європейські відносини з Росією", - йдеться у статті.

 

Редактори Washington Post закликали членів Конгресу чинити тиск на Трампа і держсекретаря Помпео, аби ті оживили підтримку України, а Державний департамент - призначити нового високопоставленого чиновника, який би представляв Сполучені Штати на мирних переговорах.

 

"Сам містер Помпео повинен бути залученим. Вкрай важливо, щоб Сполучені Штати продемонстрували свою прихильність незалежності України. В іншому випадку збиток, завданий містером Трампом, лише посилиться", - резюмували у Washington Post.

 

Як відомо, у США оголосили про запуск процедури імпічменту президенту Дональду Трампу через ймовірний тиск на президента Володимира Зеленського під час телефонної розмови.

 

Зокрема, демократи звинувачують Трампа в спробі втягнути Україну в президентські вибори в США шляхом проведення розслідування проти його головного конкурента — колишнього віцепрезидента США Джо Байдена.