Меджлісу передали документи про депортацію кримських татар

15:11, 31.10.2019

Заступник керівника ОП Андрій Смирнов передав членам Меджлісу кримськотатарського народу, Комісії Курултаю по вивченню наслідків геноциду кримськотатарського народу 1944 року та представникам кримськотатарської молоді архівні документи, пов’язані з депортацією 1944 року.

 

Про це на своїй сторінці в Facebook повідомила член Меджлісу кримськотатарського народу Гаяна Юксель.

 

“Документи свідчать про хід депортації, знущання та тортури над кримськими татарами, розповідають, як відбувалась травнева каральна операція по виселенню корінного народу з рідної батьківщини в регіони Середньої Азії, Сибіру та Уралу”, - написала Юксель.

 

За її словами, передані документи є ще одним свідченням “злочинів тоталітарного радянського режиму по відношенню до своїх громадян”.

 

“Це ще один крок в процесі дослідження історії України та Криму ХХ століття та вивчені злочинів тоталітарного радянського режиму по відношенню до своїх громадян. Говорили про те, що ці документи необхідно надрукувати окремим академічним виданням, з науковим коментарем та урахуванням всіх архівних шифрів, посилань на джерела та локацій збереження”, - підкреслила член Меджлісу.

 

У зустрічі з заступником керівника офісу Президента України Смирновим взяли участь голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров, історик Гульнара Бекирова і молодий кримськотатарський письменник, студент КНУ ім. Шевченко Бекір Аблаєв.

 

Як повідомляла УМ, у Міжнародний день корінних народів світу, Президент України Володимир Зеленський зустрівся з представниками кримськотатарського народу.

 

Лідери кримськотатарського народу на зустрічі з президентом України Володимиром Зеленським обговорювали, зокрема, питання кримськотатарської автономії.