Венеціанська комісія оцінить судову реформу Зеленського після візиту в Україну

13:26, 22.10.2019

Венеціанська комісія збирається дати оцінку підтриманому українським парламентом законопроекту, ініційованому Президентом Володимиром Зеленським, про діяльність органів судової влади 6 грудня, після візиту в Україну.

 

Про це у відповідь на інформаційний запит повідомили УНН в управлінні зі зв'язків з громадськістю Ради Європи.

 

Так, на запитання про те, чи розглянула Венеціанська комісія поправки до законодавства України, яке регулює діяльність Верховного Суду і органів судової влади, співрозмовник агентства відповів: "Поки немає".

 

"Венеціанська комісія наразі чекає остаточного тексту ухваленого закону. Намір полягає у тому, щоб потім відвідати Україну в листопаді і ухвалити висновок 6 грудня", - повідомили в пресслужбі.

 

Нагадаємо, на початку жовтня Моніторинговий комітет ПАРЄ попросив Венеціанську комісію дати оцінку проекту закону України про діяльність органів судової влади.

 

Читайте також: У Зеленського вирішили переписати Конституцію і правоохоронне законодавство

 

Як повідомляла УМ, Верховна Рада ухвалила в другому читанні та в цілому президентський законопроект про судову реформу.

 

Документ скорочує склад Верховного Суду з 200 до 100 суддів, запроваджує новий порядок формування Вищої кваліфікаційної комісії суддів, створює при Вищій раді правосуддя комісію доброчесності та етики, розширює список посад, на які поширюється люстрація.

 

Як відомо, в посольствах ЄС і Канади в Україні розкритикували низку положень законопроекту №1008.
 
 
Посли написали листа на ім'я голів комітетів Ради з питань правової політики Ірини Венедіктової та з питань правоохоронної діяльності Дениса Монастирського.
 
 
Дипломати, зокрема, вказали на безпідставність скорочення кількості суддів Верховного Суду й застосування люстрації до членів ВККС.
 

А голова Верховного суду Валентина Данішевська скаржилася, що не може поспілкуватися із президентом Володимиром Зеленським щодо його політики по відношенню до Верховного суду.

 

Порошенко вважає, що судова реформа «Слуг народу» змусить українців шукати справедливості в судах за кордоном