Зеленський вважає, що вимога МВФ щодо ринкових цін на тарифи означає для України їх збільшення

21:09, 10.10.2019

Президент Володимир Зеленський заявив, що Міжнародний валютний фонд не вимагає збільшувати тарифи для українських громадян, а вимагає ринкових цін. Зеленський зазначив, що для України це означає збільшення тарифів.

 

Про це Зеленський повідомив під час прес-марафону 10 жовтня.

 

«Наша задача — знижувати тарифи. Ми говорили з МВФ і урядом — відсоток на сплату комунальних платежів від доходів сімей має зменшуватись. Ми ставимо це завдання уряду і прем’єр про це знає», — повідомив Зеленський.

 

Нагадаємо, серед вимог МВФ до України було зрівняння цін на газ для населення з ринковими цінами, проведення реформи у банківському секторі, зменшення розміру дефіциту державного бюджету. Також до цих вимог додалось запровадження кримінальної відповідальності за незаконне збагачення, яку Конституційний суд визнав неконституційною.

 

Раніше в уряді повідомляли, що не планують регулювати ціни на газ для населення. Ціна на газ для побутових споживачів в Україні наразі залежить від ринкової ціни.

 

Водночас, відповідно до домовленостей України з Міжнародним валютним фондом та постанови про ПСО, з 1 травня ціни на газ для населення мають зрости до 9850 гривень за тисячу кубометрів, а з 1 січня 2020 року — до 12 300 гривень за тисячу кубометрів.

 

Ціна на газ для населення, згідно з вимогами МВФ, повинна формуватися із вдвох факторів — собівартості українського газу та супутніх послуг, та його імпорту. Оскільки газ у Європі подешевшав, і Україна може його закупити за менші гроші, держава може знизити тариф для населення, не порушивши тим самим домовленості з МВФ.