Україна зняла заборону на ексгумацію польських поховань

17:19, 27.09.2019

(фото Zaxid.net)

Україна надала Польщі формальну згоду на відновлення пошуково-ексгумаційних робіт на місці польських поховань.

 

Про це повідомив заступник міністра закордонних справ України Василь Боднар, передає Польське радіо.

 

Згідно з умовами дозволу, ексгумація буде проводитися українськими фахівцями разом із представниками польської сторони.

 

«Зараз отримана згода на проведення таких робіт, що означає, що польська сторона має вибрати пізніше виконавця. Виконавець, український виконавець, має отримати всі дозволи, вибрати місце, де будуть починатися ці пошуково-ексгумаційні роботи, і потім починати роботу спільно з польськими експертами», — зазначив Боднар.

 

Посол Польщі Бартош Ціхоцький пояснив, що роботи будуть розпочаті після того, як польський Інститут національної пам’яті виконає всі процедурні дії, які встановила українська сторона.

 

Як повідомляла УМ, президент Володимир Зеленський готовий розблокувати дозволи на ексгумацію тіл у польських похованнях в Україні.

 

Україна встановила заборону на проведення польськими фахівцями ексгумаційних робіт у місцях загибелі поляків через бездіяльність польської влади у питані запобігання актам вандалізму на могилах та стосовно пам’ятників українцям у Польщі, а також через бездіяльність польської влади у питанні відновлення численних зруйнованих об’єктів.

 

Після цього директору Українському інституту національної пам’яті Володимиру В'ятровичу заборонили в'їзд на територію Польщі.
 
 
Він заявляв, що мораторій на ексгумацію польських поховань в Україні може бути знятий після того, як польська сторона надасть своє бачення легалізації та відновлення українських пам'ятників на території Польщі.