Ірина Верещук з фракції «Слуга народу» поставила під сумнів курс України до НАТО

08:18, 24.09.2019

(kmu.gov.ua)

Депутатка Верховної Ради з фракції «Слуга народу», голова підкомітету з державної безпеки та оборони комітету ВР з питань національної безпеки, оборони та розвідки Ірина Верещук вважає, що НАТО не збирається приймати Україну до своїх лав і тому варто переглянути підхід до відносин з Альянсом.

 

Про це вона заявила в інтерв'ю каналу 112.

 

"Ми говоримо і часто піддаємо себе критиці, але повинні говорити людям правду. Нас не чекають в НАТО. Швидше, Грузію візьмуть. І я була дуже здивована, тому що в 2008 році Грузія і Україна мали однакову можливість отримати ПДЧ. Ми жертви агресії, і сьогодні серйозно стоїть питання про включення Грузії в НАТО, а про Україну взагалі питання не стоїть", - сказала вона.

 

Причину небажання Альянсу надавати членство України Верещук бачить в позиції Росії.

 

"Я далека від думки, що РФ хоча б колись нам "дозволить", якщо таке слово можна застосувати до суверенної незалежної держави, вступити в НАТО. Повинна змінитися парадигма. Повинно змінитися, напевно, саме НАТО, щоб дозволити вступити Україні, незважаючи на думку Росії", - сказала вона

 

Вона зазначила, що Україна досить успішно виконує компонент з безпеки і переходи на стандарти НАТО, прописані в стратегії національної безпеки, але політичний компонент залишається відкритим.

 

"Я завжди була прихильником Фінляндії, які пояснюють, чому вони не вступають до НАТО. Вони можуть собі це дозволити інституційно, в них є прекрасні програми, які діють з НАТО, вони, напевно, глибше інтегровані в НАТО, ніж деякі країни НАТО… Але вони кажуть: ми навіть до Конституції цього не будемо записувати, нам не потрібні проблеми з Росією. Ми вже з ними мали проблеми, втратили територію і найголовніше – людей. Ми знаємо, хто і що є Росія – жодних ілюзій. Ми не хочемо вступати до НАТО, якщо це буде конфліктогеном з Росією", – сказала Верещук.

 

Як повідомляла УМ, парламент закріпив курс України на НАТО та ЄС 7 лютого 2019 року. "За" проголосували 334 депутати.

 

"Це незворотність нашого європейського вибору, це початок справжньої євроінтеграції.  Україна буде в ЄС і НАТО", - заявив після голосування спікер ВР Андрій Парубій.

 

А Петро Порошенко перед голосуванням назвав 7 лютого історичним днем.