Пристайко розкрив «формулу Зеленського» щодо окупованого Донбасу

08:54, 17.09.2019

(УНІАН)

Міністр закордонних справ України Вадим Пристайко заявляє, що назвав ідеї президента України щодо встановлення миру на Донбасі умовною “формулою Зеленського”.

 

Про це Пристайко сказав в ефірі програми “Свобода слова”, пише Прямий.

 

За його словами, Україна спробує визволити з полону всіх наших співгромадян і намагатиметься "ментально, меседжами і символами" дотягнутися до нашого народу, який залишився по той бік лінії зіткнення.

 

У цьому контексті Пристайко нагадав про спробу відбудувати міст у Станиці Луганській. Окрім того, за його словами, президент України пропонує зробити так, щоб люди на окупованих територіях не мусили кожні 60 днів перереєстровуватися для отримання пенсії, а могли робити це один раз на рік.

 

"Такі кроки - це є основа умовної "формули Зеленського", в кінці якої стоїть: якщо ми найближчим часом не зможемо, склавши всі ці заходи, розв’язати проблему, тоді ми повинні перейти до якихось нових інших радикальних заходів. На все про все у нас є від пів року до року. А закінчується "формула Зеленського" фразою, що у нас немає п’яти років, аби продовжувати переговори та кожного дня прокидатися і читати, кого застрелив снайпер, і хто де загинув", - сказав Пристайко.

 

Водночас міністр зауважив, що у письмовому вигляді "формули Зеленського" не існує - він її щойно сформулював, тому вона не дуже чітка. Тож, за словами міністра, йому треба буде зустрітися з президентом і "накидати її швиденько".

 

"Якими можуть бути радикальні кроки? Я вам скажу, що президент - це Верховний головнокомандувач. У нього, зрештою, немає іншого виходу як захищатися до кінця - це наша держава, у нас іншої немає", - підсумував очільник МЗС.