Зеленський закликав Ізраїль визнати Голодомор геноцидом

14:42, 19.08.2019

Президент України Володимир Зеленський звернувся до ізраїльської сторони із закликом визнати Голодомор актом геноциду українського народу

 

Про це президент сказав під час спільної зустрічі з прем’єр-міністром Держави Ізраїль Біньяміном Нетаньягу, передає Українська Правда.

 

“Україна та Ізраїль мають давні тісні зв’язки. Наші народи спільно пережили усі трагедії світової історії: Голодомор і Голокост, Другу світову війну, тоталітарний радянський режим…”, - сказав президент України.

 

Зеленський згадав про відвідини прем’єр-міністром Ізраїлю у ході візиту Національного меморіалу жертв Голодомору:

 

Президент звернувся до ізраїльської сторони із закликом визнати Голодомор актом геноциду українського народу.

 

"Наші народи спільно пережили усі трагедії новітньої історії: Голодомор і Голокост, Другу світову війну і тоталітарний радянський режим. Сьогодні ми з паном Нетяньягу відвідаємо Бабин Яр і вшануємо жертв масових розстрілів та Голокосту. Це гіркі моменти нашої спільно історії, що повинні об’єднувати нас, "- сказав Зеленський.

 

Він також подякував Нетаньягу за результативний діалог і плідну зустріч. Він також висловив сподівання, що прем’єр Ізраїлю, який не був в Україні аж 20 років, відтепер навідуватиметься сюди частіше.  

 

О 15:20 запланований візит Зеленського і Нетаньягу до Національного історико-меморіального заповідника «Бабин Яр». 

 

Там вони братимуть участь в жалобних заходах із вшанування пам’яті жертв Голокосту.“Все це гіркі моменти нашої спільної історії, що повинні об’єднувати нас з надією про світле майбутнє та неможливість повторення подібних трагедій”, - додав він.

 

Як повідомляла УМ,  президент України Володимир Зеленський зустрівся з прем'єр-міністром Ізраїлю Біньяміном Нетаньягу.

 

Термін “Голодомор” стосується голоду мільйонів українців у 1932—1933 роках внаслідок радянської політики. Голодомор відповідає визначенню геноциду згідно з Конвенцією про запобігання та покарання злочину геноциду у ст. 2, що визначає геноцидом навмисні дії, які створюють умови життя, що призводять до фізичного знищення в цілому або частково національної, етнічної, релігійної або расової групи”

 

23 країни світу уже визнали, що Голодомор в Україні в 1932-1933 роках був геноцидом українського народу, спричиненим радянським режимом під керівництвом Сталіна.

 

У березні американський штат Луїзіана видав прокламацію щодо відзначення 85 роковин Голодомору 1932-1933 років в Україні, в якій визнав його геноцидом українського народу.