Верховний суд України визнав законним нерозмитнене авто на «євробляхах»

12:55, 22.10.2018

Суд постановив, що в користуванні нерозмитненою автівкою на "євробляхах" відсутнє порушення законодавства (фото: bykvu.com)

Верховний суд визнав законним користування автомобілем з іноземною реєстрацією, який ввезений в Україну з метою транзиту.
 
Про це повідомляє прес-служба суду.
 
Таке рішення Верховний суд ухвалив на початку жовтня у справі за позовом Михайла Козинця проти митниці.
 
Чоловік просив скасувати постанову, якою його визнали винним у порушенні митних правил та оштрафували на 8 тисяч 500 гривень.
 
"Позивач, будучи власником автомобіля з реєстраційним номером Естонії і не знятого там з реєстрації, 26 лютого 2016 року ввіз цей автомобіль на митну територію України… з метою транзиту", - пояснюють у суді.
 
Водночас, під час судових засідань чоловік визнав, що ввіз автівку для тривалого користування, а режим "транзит" заявив, щоб уникнути необхідності розмитнення.
 
Ще в 2016 році суд першої інстанції на Хмельниччині встав на бік водія, але пізніше апеляційний суд все ж визнав його винним.
 
У свою чергу, Верховний суд наголосив, що в Митному кодексі не йдеться про порушення щодо товарів, які ввезені тимчасово.
 
Тобто в користуванні нерозмитненою автівкою на "євробляхах" відсутнє порушення законодавства. 
 
Як відомо, власники авто на єврономерах вже кілька разів влаштовували акції протесту білябудівель Ради та Кабміну. Вони вимагали від влади вирішити питання з розмитненням авто на європейській реєстрації до кінця 2018 року.
 
Нагадаємо, в липні у свій останній робочий день перед канікулами Верховна Рада таки підтримала в першому читанні два законопроекти, що дозволять знизити акцизи на розмитнення авто та посилити відповідальність за використання нерозмитнених авто.