Україна за останні три роки залучила понад 1,1 мільярда євро «зелених» інвестицій

25.09.2018

Проблеми енергоресурсів та екологічного стану довкілля з кожним роком стають усе актуальнішими для всіх без винятку країн світу.
 
Й іншого шляху, як усе більше використовувати альтернативні джерела енергії, у людства просто немає. 
 
Тож не дивно, що Україна впродовж останніх трьох років залучила понад 1,1 млрд. євро «зелених» інвестицій.
 
Голова Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження Сергій Савчук під час дискусії на Energycruise ‘18: EnergyInvestNight зазначив: «В Україні працює ринок відновлюваної енергетики. Додаткове підтвердження цьому — це понад 1,1 млрд. євро «зелених» інвестицій, залучених за останні три роки». 
 
За словами посадовця, у цю сферу почали заходити нові інвестори, зокрема, з Норвегії, Туреччини, Китаю. Крім того, додав пан Савчук, Україна розпочала впроваджувати систему аукціонів.
 
У цьому контексті він підкреслив, що наміри України перейти на аукціони також підтримують авторитетні міжнародні організації: IRENA та ЄБРР.
 
Основною концепцією аукціонів перед­бачено їхнє впровадження з 2020 року із 20-річним терміном підтримки для сонячних електростанцій — СЕС не менше за 10 МВт та тих, що використовують силу вітру — ВЕС не менше за 20 МВт.
 
Як вважає голова Держенергоефективності, важливим є встановлення квот за регіональним принципом, враховуючи технічні можливості та ресурси регіонів. Також потрібно провести кілька пілотних аукціонів будівництва СЕС та ВЕС не тільки в Зоні відчуження, а й в інших регіонах.
 
Нагадаємо, що в другому кварталі 2018 року Україна в 1,7 раза збільшила введення нових потужностей «зеленої» енергетики.
 
Зокрема в експлуатацію було введено 109,6 МВт генеруючих потужностей, що в 1,7 раза перевищує потужність, яка була введена в експлуатацію за аналогічний період минулого року. Серед лідерів — Херсонська, Львівська та Хмельницька області.
 
Середня потужність однієї станції становить 4,6 МВт. Усього з початку 2018 року введено в експлуатацію 268,7 МВт генеруючих потужностей. Переважна більшість об’єктів — це вітрові та сонячні електростанції.
 
Беззаперечним успіхом  також можна вважати те, що в Україні протягом чоти­рьох місяців цього року року було збільшено обсяги виробництва сонячної електроенергії на 52% — до 245 млн. КВт.