Олега Сенцова просять перевезти в Москву через погіршення стану здоров’я

15:03, 09.08.2018

Росія відмовляється звільнити Олега Сенцова попри численні прохання про помилування та обмін

Перевезти Олега Сенцова на лікування до Москви із заполярної колонії попросила свою російську "колегу" Тетяну Москалькову уповноважена з прав людини в Україні Людмила Денісова.

Про це Людмила Денісова написала у Facebook.

"Поговорила… про можливі шляхи вирішення ситуації зі станом здоров’я Олега Сенцова. Йшлося й про можливий обмін Олексія Седікова (засудженого в Україні за тероризм росіянина) на Олега Сенцова", – зазначила вона.

Тетяна Москалькова вчергове відмовилася від цього, заявивши, що обмін неможливий, адже Росія вважає Сенцова росіянином, хоча у матеріалах справи є згадки лише про український паспорт режисера, а сам він продовжує називати себе громадянином України.

У Росії наполягають, що всі кримчани автоматично отримують російське громадянство, якщо не відмовились від нього.

"Втім ситуація потребує швидкого реагування. Від перебування в міській лікарні Лабитнангі Олег відмовився. Але там й немає фахівців, які можуть вивести його з процесу голодування", – підкреслює Людмила Денісова.

Вона додає, що такі спеціалісти є в Інституті професора Ніколаєва в Москві і в Київському НДІ геронтології.

"Тому я попросила Тетяну Москалькову, аби вона організувала переведення Олега в московський інститут, або ж у лікарню, в якій є спеціалісти з ендогенного харчування", – каже українська омбудсвумен.

Вона також додає, що Олег Сенцов не витримає дороги потягом чи етапом, тому необхідний літак санітарної авіації.

"Звернення мами вже передали в Спецкомісію по помилуванню, і я попросила уповноваженого РФ пришвидшити цю справу щодо помилування або обміну з огляду на критичну ситуацію", – написала Людмила Денісова.

Згодом їй перетелефонувала Тетяна Москалькова і знову розповіла про "стабільний стан здоров'я" ОлегаСенцова і про те, що він сам відмовляється від переведення в міську лікарню в Лабитнангі.

"Я наполягла на тому, щоб Уповноважений з прав людини Ямало-Ненецького автономного округу Анатолій Сак відвідав Олега, сфотографував його і зняв відео своєї розмови з ним, аби ми переконалися, що його стан дійсно стабільний", – каже Людмила Денісова.

Український режисер Олег Сенцов голодує 88 день, вимагаючи звільнити із російських тюрем українських політв’язнів.

Нагадаємо, стан політв’язня погіршився: у нього знижене серцебиття та малокрів’я, він майже не встає.