Суд в Москві дозволив блокування месенджера Telegram

15:05, 13.04.2018

Телеграм заблокували? Час повертатися до паперових телеграм?

Суддя Таганського суду Москви Юлія Смоліна задовольнила позов Роскомнадзора та постановила заблокувати месенджер Telegram на території Росії.

Про це повідомляє "Новое время" з посиланням на російські ЗМІ.

Представників Telegram на засіданні 13 квітня не було, так як творець месенджера Павло Дуров заборонив юристам брати участь у "відвертому фарсі". Проте адвокати відправили до суду клопотання з проханням перенести засідання, воно було відхилено. Розгляд позову по суті зайняв 20 хвилин.

"Інформація, поширювана месенджером Telegram, може становити загрозу інтересам РФ і життю громадян", - заявила в Таганському суді Москви представник Роскомнадзора на засіданні з блокування месенджера в Росії.

Згідно з рішенням, до месенджеру мають обмежити доступ до виконання обов'язків по передачі ключів шифрування ФСБ.

Блокування Telegram пов'язане з відмовою месенджера передати ФСБ ключі шифрування від листування користувачів. У Telegram заявляли, що зробити це технічно неможливо. За порушення таким чином російського "закону Ярової" месенджер раніше оштрафували на 800 тисяч рублів.

"Представники месенджера Telegram не надали ключів для розшифрування повідомлень, а також відомостей про неможливість виконання вимоги про надання ключів", - повідомила в суді представник ФСБ.

У п'ятницю, 6 квітня, Роскомнадзор повідомив, що направив до суду позов про блокування Telegram. Причиною подачі позову є те, що Telegram не виконав вимоги закону про надання ФСБ ключів для дешифрування повідомлень.

2 квітня керівник міжнародної правозахисної групи Агора, яка представляє месенджер у судах, Павло Чиков повідомив в своєму Telegram-каналі, що представники месенджера повідомили Роскомнагляд про те, що вимоги ФСБ нездійсненні.