У Нафтогазі допускають ще один позов проти Газпрому через занижену ставку транзиту

08:57, 06.03.2018

Юрій Вітренко погрожує новими позовами проти "Газпрому" (Нафтогаз України)

НАК "Нафтогаз України" може подати ще один позов проти "Газпрому" до Стокгольмського арбітражу через занижену транзитнку ставку.

Про це повідомляє Укрінформ.

"Вартість транзитної ставки територією України є заниженою приблизно у два рази з 2009 і по сьогодні. І ми будемо, швидше за все, доводити це новим арбітражем. За весь цей час ми недоотримали приблизно 20 млрд дол. Але це ще треба довести, це наша точка зору", - сказав комерційний директор НАК "Нафтогаз України" Юрій Вітренко.

Нагадаємо, Стокгольмський арбітраж ухвалив рішення, відповідно до якого після взаємозаліків "Газпром" винен "Нафтогазу" понад 2,5 мільярди доларів, але Україна змушена купувати газ у Росії.

"Нафтогаз" 1 березня відправив передоплату за законтрактований газ, але із Росії гроші повернули, а також знизили тиск у магістральному газопроводі.

Через це "Нафтогаз" підписав із польською компанією PGNiG контракт на поставку 60 мільйонів кубометрів газу до кінця березня. 

Такж в компанії заявляють, що за кожен день відтермінування виконання умов контракту "Газпромом" на російського монополіста нараховується пеня у розмірі близько 500 тисяч доларів.