Експерт Atlantic Council звинуватив високопосадовця США в підміні «Кремлівської доповіді»

11:28, 31.01.2018

Андерс Ослунд розкритикував зміну "Кремлівськогої доповіді" перед оприлюдненням (keywordsuggest.org)

Експерт Atlantic Council зі Швеції Андерс Ослунд заявив, що список осіб, які потрапили до так званої «Кремлівської доповіді» змінили в останній момент на вимогу високопоставленої особи в США, зруйнувавши попередню мету - розсварити високопосадовці Росії між собою.

Про це йдеться у заяві Ослунда на сайті Атлантичної ради, інформує "Громадське".

За його словами, початковий варіант "Кремлівської доповіді" містив імена підприємців та олігархів, які здобули свої статки незаконним шляхом - за допомогою контактів з Кремлем.

Однак в останню хвилину один з високопосадовців (його ім'я не називаються) відкинув напрацювання експертів і вніс до списку імена високопоставлених чиновників з адміністрації президента і уряду Росії, а також 96 російських мільярдерів зі списку Forbes.

"Високопоставлений чиновник висміяв урядових експертів, які підготували попередній звіт, заявивши, що він робить неефективним закон про санкції щодо Росії в цілому", — написав Ослунд.

Він наголосив, що підготований експертами перелік мав на меті також розсварити між собою політичні еліти Росії, а не згуртувати навколо особи Володимира Путіна.

Нагадаємо, у США наприкінці доби 29 січня оприлюднили список наближених до Володимира Путіна осіб, який назвали "Кремлівська доповідь". У список внесено 210 прізвищ: 114 чиновників та 96 олігархів. При цьому наголошувалося, що це не санкційний список, але перелік осіб які потенційно потраплять під санкції США, хоча деякі із фігурантів уже перебувають під санкціями.

У Конгресі США на секретному засіданні представили "Кремлівську доповідь" до її публікації. Експерти стверджують, що на спеціальному засіданні парламентарям пояснили критерії внесення до списку, хоча офіційно про них не повідомляється. 

В Росії вже встигли заявити, що список має нульовий вплив, а також висміяти його заявами, що це суміш "телефонної книги Кремля" та списку мільярдерів Forbes.