Ільмі Умеров і Ахтем Чийгоз позиваються до Кремля

10:24, 27.12.2017

Ільмі Умеров і Ахтем Чийгоз продовжують боротися з Кремлем правовими методами.

Російський адвокат Микола Полозов, який представляє інтереси заступників голови Меджлісу кримськотатарського народу Ільмі Умерова і Ахтема Чийгоза подав позови до адміністрації президента Росії Володимира Путіна.

 

Про це адвокат Полозов повідомив у Twitter.

 

"Подав два адміністративні позови до адміністрації президента Путіна від імені Ахтема Чийгоза та Ільмі Умерова з вимогою надання інформації про укази про помилування", - поінформував Полозов.

 

Адвокат наголосив, що засекречування указів про помилування суперечить ч. 2 ст. 24 Конституції РФ.

 

Як повідомляла «УМ», 25 жовтня 2017 року Росія несподівано звільнила заступників голови Меджліса Умерова і Чийгоза, передавши їх Туреччині, після чого вони прибули до Києва. За даними турецького телеканалу Haberturk, уряд Туреччини обміняв Чийгоза і Умерова на двох росіян, обвинувачених у шпигунстві.

 

Разом з тим адміністрація президента РФ на запит адвокатів Чийгоза і Умерова про надання відомостей щодо підстав вивезення їхніх підзахисних з Криму відповіла, що це інформація "з обмеженим доступом".

 

Чийгоз був затриманий у січні 2015 року за участь у мітингу на підтримку територіальної цілісності України перед будинком Верховної Ради Криму 26 лютого 2014 року. Його звинуватили в організації масового безладдя і засудили до 8 років колонії.

 

Умеров був засуджений до двох років колонії-поселення за звинуваченням у "закликах до порушення територіальної цілісності РФ" за вислів в ефірі телеканалу ATR про те, що "Крим - це Україна".