На Уралі зафіксували екстремально високе забруднення рутенієм-106

18:29, 21.11.2017

Дві станції на Південному Уралі зафіксували "екстремально високе забруднення" рутенієм.

Росгідромет визнав факт забруднення рутенієм-106, що в майже тисячу разів перевищує норму, який зафіксовано на Уралі на початку жовтня. Водночас у відомстві кажуть, що загрози здоров'ю людей це не становило.

 

Про це повідомляє ВВС у вівторок.

 

Заява Росгідромету, схоже, підтверджує звіт французького інституту, який зафіксував хмару радіоактивного забруднення над Європою.

 

Інститут радіаційного захисту та ядерної безпеки 9 листопада заявив, що виявив рутеній-106 у Франції. В установі додали, що джерелом забруднення міг стати інцидент на ядерному об'єкті в Росії чи Казахстані.

 

Обидві держави заявили, що на їхніх станціях нічого незвичайного не трапилося.

 

У Росгідрометі кажуть, що наприкінці вересня - на початку жовтня дві станції на Південному Уралі зафіксували "екстремально високе забруднення" рутенієм. Одна з них розташована в Челябінській області неподалік від підприємства "Маяк", що переробляє радіоактивні матеріали.

 

Ця станція зафіксувала рівень ізотопу, що в 986 разів перевищував показники за попередній місяць. Водночас про джерело забруднення в Росгідрометі нічого не кажуть.

 

Підприємство "Маяк" заявило, що не є джерелом підвищення рутенію в атмосфері.

 

У Росатомі також додали, що на жодному з їхніх об'єктів не було ніяких інцидентів.

 

Рутеній-106 - це продукт розщеплення атомів у реакторі і в природі не трапляється. Його також використовують у медицині.