У Польщі схвалили суперечливу судову реформу попри протести

11:33, 22.07.2017

Влада Польщі не зважає на протести поляків.

Сенат Польщі схвалив нову редакцію суперечливого закону про Верховний суд, не зважаючи на масові протести поляків, які прокотилися країною у п’ятницю.

 

Про це повідомляють ЗМІ Польщі. 

 

Голосування відбулося в ніч на суботу: 55 сенаторів висловилися "за", а 23 - "проти". Під час голосування під стінами Сенату і Верховного суду в центрі Варшави тривали масові акції протесту.

 

Раніше цей закон схвалила нижня палата парламенту - Сейм. Тож закон набуде чинності після підпису президента Польщі Анджея Дуди.

 

Закон, серед іншого, передбачає звільнення з посад суддів Верховного суду, за винятком тих, яких призначив президент, і надає президентові право керувати діяльністю судів.

 

Нагадаємо, 21 липня Сейм Польщі у третьому остаточному читанні попри протести прийняв закон про Верховний суд.

 

Польська опозиція вважає документ "замахом на демократію" в країні. Його прийняття супроджувалося масовими протестами. Документ зустрів критику і за кордоном.

 

Згідно з ним, Верховний суд країни підпорядковуватиметься міністерству юстиції, яке зможе самостійно призначати голів апеляційних та окружних судів, без консультацій з представниками органів правосуддя.

 

Як повідомляла «УМ», упродовж останніх кількох днів у різних містах Польщі тривають протести проти запропонованих змін, зокрема під парламентом країни у Варшаві.

 

У Єврокомісії закликали владу Польщі утриматися від змін у судовій системі. Натомість, у Варшаві відповіли, що такі заяви Брюсселя є безпідставним втручанням у внутрішні справи країни.