Україна не поспішатиме з заявкою на вступ до НАТО (відео)

13:43, 10.07.2017

Петро Порошенко та генсек НАТО Єнс Столтенберг перед засіданням Комісії Україна-НАТО (УНІАН)

У Києві під час засідання Комісії Україна-НАТО Президент України Петро Порошенко заявляє, що Україна поки не збирається негайно подавати заявку на членство в НАТО.

"Ще раз хочу наголосити, що це не означає, що ми будемо негайно подавати заявку про членство. Абсолютно ні", - заявив Порошенко.

Він наголосив, що потрібно завершити реформування Збройних сил України, активізувати наші зусилля для досягнення необхідних стандартів.

"Ми, наголошую, готові до цього, ми маємо дуже амбітну програму реформування сектора оборони та безпеки, яка розроблена за участю наших партнерів з НАТО… Мета цих реформ – це досягнення відповідності критеріям членства", - зауважив глава держави.

Президент Петро Порошенко заявив, що Україна починає дискусію з Північноатлантичним Альянсом щодо надання плану дій щодо членства в НАТО.

"Ми вважаємо за необхідне, і сьогодні про це чітко заявили, почати дискусію про надання плану дій щодо членства, і наші пропозиції щодо дискусії були з задоволенням прийняті", – сказав глава держави.

Жодна держава не матиме права вето на вступ України в НАТО, наголосив Порошенко.





НАТО буде підтримувати Україну на шляху подальшого зближення з альянсом і переходу на стандарти безпекового альянсу.

Про це заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг к Києві на спільній прес-конференції з президентом Петром Порошенком.

"Кожна країна має право визначати свій шлях, чи хоче вона бути членом такого альянсу як НАТО. Це питання мають вирішувати члени НАТО і країна, яка подає заявку. Ніяка інша країна не має права втручатися чи накладати вето, оскільки це суверенне право кожної країни визначати своє майбутнє", - сказав Столтенберг.

"Зараз Україна зосереджена на реформах і я вітаю це. Оскільки незалежно від членства, Україна невпинно рухається до стандартів НАТО в плані оперативної сумісності, модернізації інституцій і здатності нівелювати агресію", - додав він.