Від Авакова вимагають відзвітувати про побиття на Приірпінні

18:16, 16.06.2017

Народні депутати з міжфракційного об’єднання "Київщина" вимагають від голови МВС Арсена Авакова відзвітувати під час "години уряду" у Верховній Раді про розслідування низки нападів на людей у селищі Коцюбинське на Приірпінні.

 

Про це йдеться у оприлюдненому зверненні депутатів до міністра МВС.

 

В депутатському запиті Авакову нагадують, що у селищі Коцюбинське Київської області 14 червня, на власному подвір’ї було жорстоко побито голову територіальної виборчої комісії Людмилу Демченко.

 

"Цей інцидент став черговим ганебним фактом у низці інших кримінальних правопорушень проти активістів, що ведуть боротьбу із незаконними забудовами на  Приірпінні, справи за якими не розкриті, а правопорушники не притягнуті до відповідальності", - підкреслюють депутати.

 

Обранці також нагадали про порізані на минулому тижні шини автомобіля активістки та журналістки Ірини Федорів.

 

"Залишаються нерозкритими справи і щодо нападу на юриста Коцюбинської селищної ради, який представляв інтереси громади в суді у справі щодо каналізації по вулиці Бакала, за яку віддали кілька мільйонів гривень і яка не функціонує належним чином, та побиття сина активістки Людмили Буток, на якого напали перед виборами під час проведення дворових зустрічей," – йдеться у зверненні.

 

Депутати наголосили, що вимагають притягнути винних осіб до відповідальності і чекають звіту Авакова перед парламентом.

 

Водночас, парламентська фракція "Блок Петра Порошенка" оприлюднила заяву, в якій обіцяє депутатський контроль за розслідуванням кримінальних справ щодо злочинів у селищі Коцюбинське під Києвом та в прилеглих районах.

 

Щодо нападу на Дюдмилу Демченко депутати фракції нагадують, що «нападник зізнався, що побиття йому замовили, за що він отримав 1000 грн».

 

«Це – брутальний виклик громадянському суспільству з боку криміналітету, який, прикриваючись брендами політичних партій, намагається дірватися до влади, з метою розкрадання лісового і фінансового ресурсу», - наголошують у фракції БПП.

 

Депутати також вітають той факт, що розслідування побиття Людмили Демченко взяв на особистий контроль Генпрокурор України Юрій Луценко. І закликають керівництво інших правоохоронних органів наслідувати цей приклад. Мовляв, Іріпнський відділок поліції «не продемонстрував жодного прогресу в розслідуванні попередніх побиттів активістів і службових осіб».

 

«Слідство ні на крок не просунулося в розслідуванні побиття члена Коцюбинської ТВК Лесі Єльникової, яке сталося восени минулого року. Не покарано нападників на активістів Коцюбинського, Ірпеня, Бучі, які протягом останніх років зазнавали силових розправ за боротьбу проти розкрадання лісу», - наголосили у фракції.

 

Як повідомляла «УМ», за фактом нападу на голову ТВК селища Коцюбинське Людмилу Демченко порушено кримінальне провадження за трьома статтями Кримінального кодексу: 121 – “умисне тяжке тілесне ушкодження”, 350 – “погроза або насильство щодо службової особи”, та 162 – "порушення недоторканності житла".

 

Жінку жорстоко побив молодик, який підійшов до її воріт під надуманим приводом.