Львівська міськрада просить уряд оголосити місто зоною надзвичайної екологічної ситуації

09:55, 13.06.2017

Льв'яни перекривають вулиці через "сміттєву" кризу, а місцева влада просить уряд оголосити надзвичайний стан (Еспресо.TV)

Міська рада Львова на позаплановому засіданні звернулася до уряду, щоб місто оголосили зоною надзвичайної екологічної ситуації через невивезене сміття.

Про це повідомляє сайт міської ради Львова.

"Сьогодні, 12 червня, відбулось позапланове засідання міської комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій, під час якого прийнято рішення звернутись до голови ЛОДА, Прем’єр-міністра України, Секретаря РНБО України про оголошення Львова зоною надзвичайної екологічної ситуації. Про таке рішення також буде поінформовано Президента України та Голову ВРУ", - ідеться в повідомленні.

Там відзначають, що таке рішення міської комісії ТЕБ та НС пов’язане з критичною ситуацією, яка склалась в місті з захороненням та вивезенням твердих побутових відходів.

Як доповіли під час засідання комісії представники фірм-перевізників, зараз у Львові загалом є 6850 тонн накопичених та не вивезених ТПВ. Більшість перевізників не мають, куди вивозити сміття.

Відповідно до Меморандуму, міста в області приймають зі Львова лише 80-100 тонн в день.

Рішення комісії базується на приписі Держпродспоживслужби області, який місто і перевізники станом на сьогодні виконати не можуть, адже нема полігонів, куди можна систематично вивозити сміття.

"Щойно міська комісія звернулась до уряду аби оголосити Львів зоною надзвичайної екологічної ситуації. Організатори '"сміттєвої" блокади можуть починати святкувати. У нас дійсно не залишилось інших можливостей для уникнення екологічної біди. Тримались рік! Повірили також в підписи держчиновників під меморандумом про зняття блокади. Виявилось, дарма повірили", - прокоментував у Facebook мер міста Андрій Садовий.

Після цього він пояснив, що завод із переробки сміття побудують не раніше, ніж за 2 роки.

"Наперед даю відповідь на традиційні питання "а що ж там завод?". Французькі експерти спільно з українськими активно працюють над технологічними параметрами та проектом. Завершуємо детальне вивчення запропонованої ними ділянки під завод на території ТЕЦ-2, яка на мою думку є оптимальною. Але в будь-якому випадку, будівництво такого заводу - це 2 роки", - відзначає Садовий.

У той же час, 12 травня вулицю Володимира великого у Львові перекрили, вимагаючи вивезти сміття. Така акція відбуваєть вдруге. Попереднього разу перекривали вулицю Городоцького.