У Києві викрили учасників схеми по наданню російським злочинцям громадянства України

07:44, 13.06.2017

Документи, гроші та холодна зброя, вилучена прокурорами при обшуках (Прокуратура міста Києва)

Київські прокурори спільно з Національною поліцією викрили групу осіб, що допомагала росіянам незаконно легалізуватися та отримати громадянство України.

Російські злочинці тікали до України, отримували підробні документи, після чого укладали фіктивний шлюб із громадянками України.

Щоб прискорити процес реєстрації шлюбів, до територіальних відділів РАГСів надавались підроблені довідки про нібито вагітність цих жінок.

"Сімейне щастя" тривало не довго - за місяць шлюб розривали.

У цій схемі чоловіки - громадяни Росії - брали собі прізвища українських дружин, тому після цього їх важко було знайти.

Ті, хто хотів додаткового захисту, інсценували свою смерть, після чого в Росії їх знімали з розшуку та закривали карні справи.

"У такий спосіб зловмисники сприяли незаконній легалізації та унеможливленню подальшої ідентифікації 5 іноземних громадян, які перебували у розшуку за вчинення тяжких та особливо тяжких злочинів", - повідомляє прес-служба прокуратури міста Києва.

Серед тих, хто легалізувався в Україні таким способом, екс-начальник управління організації матеріально-технічного забезпечення МВС Російської Федерації, помічник заступника Міністра МВС РФ, який розшукувався за розтрату бюджетних коштів, його посібник, організатор та учасники злочинних організацій та інші особи.

"В порядку ст. 208 КПК України вже затримано та повідомлено про підозру чотирьом особам, у тому числі помічнику заступника Міністра МВС РФ. Крім того, у фігурантів провадження виявлено та вилучено велику кількість внутрішніх та міжнародних паспортів різних країн, підроблені посвідки на проживання, службові посвідчення, зброю, а також грошові кошти у сумі понад 230 тис. гривень, 134 тис доларів США, понад 14 тис. євро та 1,4 млн російських рублів", - повідомляють правоохоронці.