Адвокати Януковича закидають Генпрокурору Луценку втручання в роботу суду

10:51, 04.05.2017

Адвокати Януковича намагаються усіляко загальмувати процес щодо свого підзахисного. (Фото з ФБ-сторінки Валерія Калниша)

Оболонський райсуд столиці розпочав підготовче засідання у кримінальному провадженні про державну зраду колишнього президента Віктора Януковича у четвер близько 10:00.

 

Але вже за 40 хвилин оголосив перерву. Наступне засідання відбудеться 18 травня о 10:00.  

 

Під будівлею суду присутні активісти, які вимагають покарати Януковича. Тоді як адвокати втікача обрали тактику відтермінування розгляду справи.

 

Справу розглядає колегія із трьох суддів: голова суду Владислав Дев'ятко, судді Констянтин Васалатій і Максим Титов.

 

Судова зала засідання була вщент заповнена журналістами.

 

На початку засідання адвокати Януковича виступили з клопотанням відкласти розгляд справи.

 

"Нами було встановлено обставини незаконного втручання в систему автоматизованого розподілу справ суду",  – зазначив адвокат Януковича Віталій Сердюк.

 

За його словами, захист 19 квітня подав заяву про втручання у роботу суду Генпрокурора Юрія  Луценка, який нібито «вчинив кримінальне порушення». Сердюк зазначив, що 28 квітня суд зобов’язав правоохоронні органи розглянути цю справу.

 

Адвокат також здивований відсутністю у суді Генпрокурора.

 

Водночас суддя Дев’ятко зазначив, що якщо Апеляційний суд ухвалить рішення про направлення справи до іншого суду, то таке рішення буде виконано. Наразі ж такого рішення немає.

 

Щодо клопотання захисту відкласти підготовче засідання, суд задовольнив його лише частково.

 

«Суд вирішив з,ясувати чи було втручання, але повноваженнями суду передбачено  лише звернення до державного підприємтсва «Інформаційні судові системи». Тому суд продовжує засідання, а коли інформація щодо можливого втручання надійде до суду, захист знає як діяти гідно законодавства», - сказав головуючий суддя Владислав Дев'ятко.

 

Адвокати також наполягали, що їхній підзахисний Віктор Янукович не був повідомлений належним чином про місце і час судового засідання, тому його варто відтермінувати.

 

Але суд вирішив, що Янукович може брати участь у засіданнях шляхом відеоконференцзв’язку і оголосив перерву. Наступне засідання призначено на 10:00 ранку 18 травня.

 

Нагадаємо, 14 березня військова прокуратура передала до суду обвинувальний акт щодо Януковича.

 

За даними Генпрокуратури України, Януковича підозрюють у скоєнні злочинів, передбачених ч. 1 ст. 111 (державна зрада), ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 110 (пособництво в умисних діях, вчинених з метою зміни меж території та державного кордону України) та ч. 5 ст. 27, ч. 2 ст. 437 (пособництво у веденні агресивної війни) Кримінального кодексу України.

 

У середу, 4 травня, стало відомо про зняття Інтерполом з розшуку Віктора Януковича та його сина Олександра з невідомих причин. Утім, цей факт не впливає на розгляд провадження про державну зраду українським судом.  

 

Віктор Янукович утік з України у лютому 2014 року після масових розстрілів учасників протестів на майдані Незалежності в Києві. Відтоді він переховується у Росії.

 

У січні Печерський районний суд Києва надав дозвіл на заочне досудове розслідування щодо Януковича.

 

На думку Генпрокурора Юрія Луценка, українські прокурори на цьому процесі представляють не лише державу Україна, але й «виступають від імені тисяч убитих, десятків тисяч поранених, мільйонів біженців з українського Криму та Донбасу».

 

«Це не буде процесом помсти, бо ми потребуємо справедливості і хай торжествує закон», - наголосив Луценко у відеозверненні до українців.